Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
​LED: Yaratıcı Sektörün Yeni Oyuncağı

​LED: Yaratıcı Sektörün Yeni Oyuncağı

Led ışıklar yaratıcı ellerde bambaşka anlamlara bürünüyor.

Led ışıklar son zamanlarda sanatta, reklamcılıkta, tasarımda ve daha sayamadığımız birçok alanda yaratıcılığa ışık tutan eski teknolojilerden biri. Bu basit ama çok işlevli teknoloji hem oldukça estetik görünmesi hem de istediğiniz forma sokabilmeniz sebebiyle yaratıcıların sıklıkla başvurduğu bir yöntem haline geldi.

Pazarlama sektörü kendine bu oyuncakla birlikte yeni yollar geliştirirken otomotivin de bu konuda başı çektiğini söyleyebiliriz. 

Citroen’in çok yakın zamanda led ışıklar kullanarak, ışıklı graffiti tekniğiyle hazırladığı haberi şuradan hatırlarız. Marka yeni modelindeki led Xenon teknolojisini anlatmak için Paris sokaklarında bizi görsel bir şölene çıkarmıştı.

https://www.youtube.com/watch?v=iMudVfX67PQ
Yine 2009’da Ford’un yeni reklam filminde, Mazda ile aynı zamanda aynı segmentteki aracı için, Mazda ile aynı teknolojiyi kullanarak bir film çekmişti. Işıklı graffiti tekniği ile çekilen filmlerde yine led teknolojisinden yararlanılması aslında bu trendin çok da yeni olmadığını gösteriyor.

//www.dailymotion.com/video/xb8xo7

//www.dailymotion.com/video/xb8xf2

Özellikle tasarım dünyasına yepyeni bir bakış açısı getiren bu teknolojiyle birlikte günlük hayatımızdaki objelere de yeni bir gözle bakar hale geldik.

Germán González Garrido’nun tasarımı ev yapımı ışıklı salıncak ya da Höweler + Yoon mimarlık firmasının tasarımı olan, sallandığınızda renk değiştiren salıncaklar da bunlardan yalnızca birkaçı.

Tabi LED’le sadece salıncak tasarlamıyor tasarımcılar. Oslo Mimari ve Tasarım okulu mezunu dört arkadaşın tasarladığı renk değiştiren ceketler aslında öyle çok da yüksek teknoloji ürünü değil, biraz yaratıcılık biraz el becerisi, oldu bitti.

Marketten alabileceğiniz malzemelerle yapılabilen bu bukalemum ceket dokunduğu eşyayın rengine dönüşüyor. Bunu da led ışıklar sayesinde gerçekleştiriyor.

Tasarım, otomotiv derken modern sanatta da led ışıkların boya, gökyüzünün tuval olarak kullanıldığı örneklere sıklıkla rastlıyoruz.

Işıkla gökyüzüne yazı yazmaki resim yapmak artık çok da yabancı olmadığımız projelerden. Bunu bir de yeni nesil teknolojik oyuncak Drone’larla birleştirdiğinizde ortaya enfes görüntüler çıkıyor.

Ars Electronica Futurelab için hazırlanan Spaxels işini şuradan hatırlarız. Proje droneları led ışıklarla kaplayıp gökyüzünde çeşitli çizimler yaptırdıktan sonra görüntülerin 8 kat hızlandırılmasıyla oluşturulmuştu.

Bazı sanatçılar ise hiç o kadar teknolojik gitmeyip, çocukluğumuzun en masum eğlencelerine yeni bir bakış açısı kazandırıyor. Fransız sanatçı Francois Beaurain de onlardan biri.

Sanatçının led ışıklar ve uçurtmaları kullanarak time-lapse tekniğiyle ürettiği fotoğraflar adea dijital ortamdan çıkmışçasına kusursuz.

Tabi yaratıcı sektörün oyuncağı diyince reklamcılığı da bu işin içine dahil etmemek olmaz.

Nike’ın yine led ışıklar ve hareket sensörleriyle oluşturduğu interaktif saha, oyuncuların hareketlerini kaydederek performanslarını raporlama imkanı sağlamıştı.

Led ışıklar aslında bizim için en temelde çocukluğumuzdaki ışıklı ayakkabılar anlamına gelse de yeni nesil, teknolojik ve tasarımsal gelişmeler sayesinde bu teknolojiyle çok daha yaratıcı yollardan yakınlaşacak gibi görünüyor. 

Haber manşet görseli: instructables.com