Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kusurlarınızı Ortaya Koyma Cesareti Veren Özgeçmiş

Kusurlarınızı Ortaya Koyma Cesareti Veren Özgeçmiş

The Relevant Résumé özgeçmişinizi hazırlarken sizi, kendinize ve işverenlerinize karşı dürüst olmaya davet ediyor.

Hayatınızın koca bir dönemini uzmanların saniyelik değerlendirmelerinden nasıl sağ çıkartabileceğinize çözüm bulmak, iş başvuru sürecinin en çetrefilli tarafı desek yalan olmayabilir. Özellikle (çok) istediğiniz bir iş için yeteri kadar tecrübeniz olmasa da özgeçmişinizin ilk etapta pozisyona uygun durması ve hatta fark yaratan bir imaj çizmesi gerektiği kanısıyla kendinizi ister istemez (biraz) şişirerek ortaya koymak durumunda kalabiliyorsunuz. En baştaki, deneyim bekleyen işverenlerle deneyim edinmek için çalışması gereken yeni mezun denklemi farklı bir yöne kaymadığı müddetçe de bu kemikleşmiş durumdan kurtulmak daha da zor gibi görünüyor.

Aday berbat veya güveninin düşük olduğu tarafları bu abartılı özgeçmiş ortamında aslında ne kadar ortaya koymaya ihtiyaç duyuyor ya da fark yaratma amacındaki özgeçmişlerin bir noktadan sonra birbirine benzediğinin gayet farkında olan insan kaynakları uzmanları adayların bu göz ardı edilen taraflarını öğrenmeye ne kadar istekli? Hata yapmanın ne kadar önemli olduğuna işaret eden bir çalışma kültürünün de (en azından görüntüde) egemenleşmeye başlamasına rağmen kişiler hatalarını daha çok blog ve/veya sosyal medya hesaplarındaki paylaşımlarına malzeme ederken özgeçmişlerinde geleneksel abartılı dili kullanmaya devam edebiliyor.

Ogilvy & Mather New York yaratıcı grubundan Jeff Scardino bu duruma bir dur demek amacıyla The Relevant Résumé adı altında bir şablon geliştirdi. Bu özgeçmiş örneğinde iletişim bilgileri, eğitim ve deneyim gibi olağan detaylar dışında hedeflediğiniz ama gerçekleştir(e)mediğiniz dereceleri, yeteneğinizin olmadığı alanları ve hakkınızda olumsuz yorumlar yapacak kişileri kötü referans olarak vereceğiniz kısımlar yer alıyor.

Fikir; uzmanlar adaylarla ilgili gerçekten hangi detayları önemsemeli, halihazırdaki düzenin yozlaşan taraflarını nasıl kurtarmalı gibi soruları tekrardan düşünmeleri için iyi bir vesileyken adayları da göz ardı ettikleri/etmeleri gerektiği detaylar üzerine kendilerini nasıl ifade edebileceklerini düşünmeye teşvik ediyor. En çok hangi sektörün bu tarz bir özgeçmiş şablonuna ihtiyacı olabileceği veya insan kaynakları uzmanları tarafından adayların bu gözle değerlendirilmelerinin olası kazanımları da başlı başına araştırma konusu olabilir belki.

Görseller The Relevant Résumé websitesinden alınmıştır.