Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Küçük İnovasyon Makinesi: Citroen C4 Cactus

Küçük İnovasyon Makinesi: Citroen C4 Cactus

Citroen'in yeni küçük SUV'si birçok yenilikle geliyor.

Geçtiğimiz haftalarda Citroen’in yeni heyecan verici modeli Cactus’ü kullanma fırsatım oldu. Otomotivde konsept modellerde ya da lüks segmentte ilham verici ürünler çıkartmak çok da zor değildir ama hem ulaşılabilir, hem de birçok yenilik barındıran modelleri piyasaya sürmek her markanın tercih edeceği bir yol olmayabilir.

Citroen Cactus, reklam kampanyasında da söylediği gibi “bugünün sorularına yanıtlar arayan” bir model. Öncelikle B-SUV segmenti gibi konumlanıyor görünse de, kendine ait bir sınıfta adeta Cactus. Yeterli hacim ve kompakt dış boyutları dikkat çekici bir görünümle de birleştirmiş durumda. Rakibi B-SUV’lerden (Peugeot 2008, Renault Capture, Nissan Juke) biraz daha büyük ve lüks görünüyor.

Aracın dikkat çekiciliğinde tasarımı kadar airbump adlı yan destek modüllerinin de önemi var tabii. Rengine bağlı olarak bu yan bölüm büyük dikkat çekebiliyor. Çok çeşitli otomobille dolaştım, ilk defa korna çalıp fiyatını soranlar oldu. Bu podlar aracın kaportasını korumak için tasarlanmış ama dış görünüşe de etkileri çok büyük olmuş.

Cactus’ün airbump gibi farklı çözümlerinin odağında hep aynı konu var: gereksiz her şeyi çıkarmak, gerekli olanları eklemek ve günümüzün kompakt otomobilini yapmak. Bu nedenle geliştirilen silecek üzerindeki su püskürtme mekanizması ile cam suyunu daha verimli kullanıp su tankını küçültmeyi başarmış mesela Citroen. Arka camlar da bildiğimiz şekilde açılmıyorlar, kelebek cam gibi açılıyorlar. Cam tavanın koruyucusu yok (hafif olması için), fakat güneş gözlüğü gibi tasarlandığı için içeriyi UV ışınlarından ve ısıdan her şekilde koruyor. Tüm bu detaylarla kazanılan ağırlık, aracın seyrini normalden daha ince tekerleklerle sürdürebilmesini sağlıyor, bu da yakıt tüketimine doğrudan etki yapıyor.

Cactus’te birçok detay çıkarılmış ama önemliler de kesinlikle dikkate alınmış. Örneğin Cactus’ün bilgi-eğlence sistemi, sınıfının en iyilerinden birisi. Ekran çok büyük, her türlü bağlantıya izin veriyor ve daha yüksek bir sınıfta otomobil modelini kullanıyormuşsunuz duygusu uyandırıyor.

Bilgi-eğlence sistemi gibi konsolun geneli de büyük bir ferahlık ve modernlikle tasarlanmış. Cactus, içinde vakit geçirmesi eğlenceli bir otomobil.

Birlikte geçirdiğimiz 5 günde Cactus’te beni en çok şaşırtan özellik, yakıt tüketimi oldu. Bu araç sadece az tüketmekle kalmıyor, tüm duruşu ve özellikleriyle sizi daha az tüketime odaklı bir sürüşe de teşvik ediyor. Cactus içindeyken hep bir “tatlı tatlı gezinti havası” yakalamak mümkün.

Cactus’le ilgili detaylı bilgiyi Citroen Türkiye’nin sayfalarından inceleyebilirsiniz. Modelin fiyatı yaklaşık 55 bin TL’den başlıyor ve motor-şanzıman tipine ve donanımlara göre 70 bine kadar çıkıyor.