Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kolektifli Komşularımız: Influanza

Kolektifli Komşularımız: Influanza

Kolektif House'daki komşularımızı tanıyoruz.

Bildiğiniz gibi biz de bir süredir hazır ofisi anlayışının Türkiye’deki en yeni temsilcilerinden Kolektif House’dayız. Farklı disiplinlerde üretim yapan Kolektifli komşularımızı tanıdığımız serimizin yeni bölümünde, sosyal medyadaki fikrine önem verilen isimlerle birlikte proje üreten ve Influencer Marketing alanında faaliyet gösteren Influanza ve eş kurucuları Sercan Lir ve Selçuk Kızıltuğ ile birlikteyiz.


Kuruluş hikayenizi anlatır mısın? Emekleme döneminde yaşadığınız zorluklar nelerdi?

Sercan: İkimiz de ayrı ayrı Influencer Marketing konusuna ilgiliydik. Bu yeni pazarlama trendinin firmalara çok büyük pozitif etkileri olduğunu gördük. İçinde bulunduğumuz girişimcilik ekosisteminin bu pozitif etkilerden nasıl kolayca ve düşük maliyetlerle faydalanabileceğini düşünmeye başladık.

2016 yılının Ocak ayında, melek yatırımcı ve mentor Ömer Erkmen tarafından Kolektif House’la tanıştırıldık. Ortak vizyonumuz girişimleri mikro fenomenler ile buluşturmak ve işbirliklerinde bulunmalarını kolaylaştırmaktı. En büyük zorluklarımızdan biri, ilk 8 ay boyuncaki ürün ve müşteri geliştirme sürecinde hiç yatırım almadan, minimum bütçe ile devam etmek oldu.

Bugün geldiğiniz noktaya ulaşırken geçtiğiniz en önemli aşamalar, atladığınız temel basamaklar nelerdi?

Selçuk: İlk günlerimizde yaptığımız yoğun pazar araştırmaları, hem ürünümüzü hem de segmentlerimizi doğru belirlememize yardımcı oldu. Sonrasında ürünümüzü bir çok kez ücret almadan yeni müşteriler ile test ettik ve onların gerçekleştirdikleri çalışmalar sonunda tatmin olduklarından emin olduk. Ödeme altyapısını ürünümüze eklediğimizde ise, daha önceden çalıştığımız müşterilerden ücret almaya başladık.

Ne zamandır Kolektiflisiniz?

Sercan: Ben 9 aydır buradayım, Selçuk ise 20 aydır Kolektifli.

Influanza’nın gelişiminde ve şu anki çalışma dinamiklerinde Kolektif’in yeni ve yaratıcı ofis anlayışının size ne gibi faydaları oldu?

Sercan: Influanza’nın gelişiminde Kolektif House’taki birlikte çalışma anlayışı bize çok yardımcı oldu. Hem yeni müşteriler elde ettik hem de onlara yakınlığımız sayesinde sürekli geri bildirimler edindik.

Influanza’nın 2016 hedefleri neler?

Selçuk: 2016 yılı içerisinde hedefimiz; Türkiye’den sonra Almanya operasyonlarını başlatıp, küresel olma hedefimizin ilk adımını atmak olacak.

Türkiye’de Influanza’nın yaptığı işi yapmanın zorlukları ve kolaylıkları var mı? Neler?

Selçuk: Yaptığımız işin Türkiye’de tabiki bazı zorlukları var:

Firmalara bizi kullanmaya ihtiyacı olduğunu anlatmak ve bizimle proje kurgulamalarını sağlamak çok kolay olmadı, çünkü Influencer Marketing’in etkileri ülkemize yeni yeni geliyor.

İlk influencer üyelerimize ulaşıp, platformumuzdan elde edeceklerini anlatmak ve onların aramıza katılmasını sağlamak başlangıçta vaktimizi aldı. Fakat sonrasında, onlar örnek iş birliklerini gördükçe, platformumuza katılmalarını sağlamak kolaylaştı.

Görsel: Influanza