Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kişisel Bilgilerin Çalınmasını Önleyen Dijital Gizlilik Montu

Kişisel Bilgilerin Çalınmasını Önleyen Dijital Gizlilik Montu

Hollandalı tasarım inisiyatifi KOVR, kredi kartı ve kimlik bilgilerinin başkalarının elin geçmesini engelleyen, sinyal geçirmez bir mont tasarladı.

Evlerin bazı odalarına kablosuz ağ sinyali ulaşmaz, bir tünelden geçerken telefon çekmemeye başlar ya da iki kredi kartının manyetik alanları cebinizde veya çantanızda birbirine temas ederse çalışmamaya başlayabilirler. Bütün bunlar modern teknolojinin ulaşılabilirliğine engel olan problemlerin yalnızca birkaçı. Bu gibi durumlar, her ne kadar teknoloji kullanımını sınırlandıran şeyler gibi görünse de bazen işe yaradıkları da oluyor ve bizi tamamen izlenilebilir olmaktan kurtarıyor.

Hollandalı tasarım inisiyatifi KOVR’un çanta ve montları da bunu sağlamak için tasarlandı. Yaklaşık 1 yıl öncesine kadar, performans sanatçısı Marcha Schagen ve grafik tasarımcı Leon Baauw, yapısında metal bulunan kumaşlarla birlikte tasarladıkları montlar ve çantalar sayesinde kredi kartınız üstündeki çipi ve cep telefonunuzu takip edilemez bir hale getiren tasarım ürünlere imza attılar.

Bu ürünler, insanları ve davranışlarını hemen her yerde kamera sistemleri tarafından izlenmesini kapsayan Baauw’a ait bir proje sonucunda ortaya çıktı. Baauw, proje sırasında kredi kartlarında, pasaportlarda ve telefonlarda yer alan pirinç tanesi büyüklüğündeki RFID ve NFC çiplerin, bir kaynağa yeteri kadar yakın mesafede konumlanması halinde kendi kendine veri alışverişi yapabildiğinin ve bu bilgilerin yalnızca mobil uygulamalarla açığa çıkarılabildiğinin farkına vardı.

Schagen’le bu veri açığını kapatmak için bir araya gelen Baauw, birlikte bir ürün geliştirmeye karar verdi. İkili, metal içeren kumaşlarla yapılan uzun deneyler sonucunda, kişisel verilerinizi güvence altına alabileceğiniz bir mont ve çanta tasarladı. Sinyal önleyici bir sistem, hafif ve giyilebilir bir hale getirildi. Montta yer alan özel cepler sayesinde telefonunuzu kullanmadığınız zamanlarda güvence altın alabilmeniz sağlandı.

KOVR’un bu tasarımı, ilk bakışta öyle gözükse de yeni gelişmelere ve trendlere karşı çıkan bir proje değil. Teknolojik gelişmelerin kaçınılmaz olduğunu düşünen Baauw ve Schagen, yalnızca insanların kişiye özel bilgilerini kendinin güvence altına alması gerektiğini ve mahremiyetini kendisinin sağlaması gerektiğini düşünüyor.

Görsel:KOVR