Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kim Nerede Ne Yapıyor Diye Gözetlemeden Duramayanlara: Peek

Kim Nerede Ne Yapıyor Diye Gözetlemeden Duramayanlara: Peek

Arda Yaman ve Ekrem Büyükkaya tarafından geliştirilen Peek, konum bazlı canlı yayınlar üzerinden mekanları gözetlemenizi sağlıyor.

SXSW 2015’te hayatımıza giren Meerkat‘in ömrü bir buçuk sene kadar sürmüş ve Eylül 2016’da aramızdan ayrılmıştı. Ancak bu yıllarda Meerkat’in yarattığı etkiyi bizzat yaşayanlar yıllar sonra bile “mobil cihazlarda canlı yayıncılığın yükselişine ve teknoloji devlerinin bu özelliği birer birer kopyalayışına şahit oldum” deme hakkını kendinde görebilecek. Anlık yayınlar günümüzün yeni normuna dönüşmüşken Arda Yaman ve Ekrem Büyükkaya‘nın geliştirdiği Peek, canlı yayınlarla evden çıkmadan sokakların nabzını tutmayı sağlıyor.

Şimdilik sadece havalı internet sitesi ve iOS cihazlarda varolan Peek’i açtığınız zaman dünyanın farklı noktalarından canlı veya gerçekleşmiş yayınları görüyorsunuz. Kişi ve konum bilgisiyle yer alan yayınlarla ister belirli bir mekanı isterseniz de dünyanın farklı şehirlerinde neler olduğunu gözetleyebiliyorsunuz. Peek, izleyicilerini “stalker” (birini gizlice takip eden kişi) olarak tanımlıyor. Böyle olunca bildiğiniz bir yerdeki canlı yayını açıp, fonda geçen birilerini gözetleyeceğiniz hissini doğuruyor.

Arda ve Ekrem’in bir haftada geliştirdiği Peek, Product Hunt gibi kanallarda ilgi toplamayı başardı. Uygulama şu anki haliyle profil takip etme, beğenme özelliklerinden yoksun ve kimi zaman bildirim bombardımanı yapabiliyor. Ekip, kısa zamanda hayata geçmesinden kaynaklanan bu eksiklikleri gelecek güncellemeyle kapatmayı planlıyor. Tarayıcı ve iOS arasında çapraz yayın yapıp izleme özelliği ve GoPro, drone gibi statik kameradan yayın desteği de geliştirme hedefleri arasında. Peek’i iOS cihazlar için buradan indirebilirsiniz.

Görsel: Peek