Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
AQtap: Gelişmekte Olan Ülkelere Temiz Su Dağıtımı Yapan ATM’ler

AQtap: Gelişmekte Olan Ülkelere Temiz Su Dağıtımı Yapan ATM’ler

ATM benzeri AQtap adlı makineler temelde temiz su için para toplama sorununu çözmeyi amaçlıyor.

Danimarkalı mühendisler gelişmekte olan ülkelerin yaşadığı temiz su sorununun göz ardı edilen bir yanını tespit etmiş. Kenya, Nairobi’de insanlar içilebilir yeraltı sularını bir ücret karşılığında edinebiliyor veya merkezi çeşmelere giderek temiz suya erişebiliyormuş. Esas sıkıntı çok daha büyük ölçekli; suyun temizlenme aşaması için gerekli paraya sahip olamamaları. Uzun vadede sıkıntı çekmelerine neden olan bu durum üzerine Grundfos şirketi, yerel halka gelir de getirebilecek AQtap adlı bir makine geliştirdi.

Henüz test aşamasında olan makineyi kullanabilmek için kişiler bir su kartına sahip oluyor. Su kartını AQtap’te okuttuklarında istedikleri su miktarını seçiyorlar ve bu sırada puan da toplamış oluyorlar. Makinenin altındaki hortum da istedikleri miktardaki suyu temin ediyor. ATM makinesine benzeyen AQtap tarafından toplanan para böylece temiz suya yatırım için kullanılabiliyor. Buradan elde edilen paranın yerel yönetimin teşviğiyle gelire dönüştürülme potansiyeli de var.

Çelik kabine ve dokunmatik ekrana sahip AQtap, ne sıklıkla ve ne kadar paranın dağıltıldığına ait veriyi de bulunduruyor. Makineler şimdilik Kenya, Uganda, Tayland ve Nijerya’da test ediliyor.

Görsel; Grundfos