Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kan Şekeri Seviyesine Göre Renk Değiştiren Dövme

Kan Şekeri Seviyesine Göre Renk Değiştiren Dövme

Bilim insanları, kan şekeri ve diğer vücut değerlerinin izlenebilmesi için interaktif ekran niteliğinde renk değiştiren dövmeler üzerinde çalışıyor.

Diyabetli insanlar için her gün kan şekerini takip etmek can sıkıcı bir işlem. MIT ve Harvard’daki araştırmacılar, bu takibi kolaylaştırmak amacıyla “biyolojik algılama dövmeleri” geliştiriyor.

Bilim insanlarının biyolojik sensörlü dövmeleri hayata geçirebilmesi için öncelikle mürekkebi geliştirmesi gerekiyor. Bu mürekkep; kan şekeri seviyesini, pH ve sodyum değerlerini algılayabilen kimyasallar içeren özel bir tür dövme mürekkebi. Örneğin kan şekeri yükseldiğinde glikozu algılayan mürekkep, maviden -görsele bakılırsa turkuaz demek daha doğru- kahverengiye dönüşüyor. Kişinin vücudundaki tuz seviyesi yükseldiğinde sodyumu algılayan mürekkep daha canlı bir yeşile dönüşüyor. Alkali düzeyleri değiştiğinde, pH sensörü mordan pembeye dönüşüyor. Özetlemek gerekirse DermalAbyss adlı bu mürekkep ile yapılan dövmenin, kişinin vücuduyla etkileşimli bir ekran olarak işlev görmesi hedefleniyor. Ölçüm için herhangi bir harici cihaza gerek kalmaması, kişinin aktivite halindeyken, örneğin spor yapıyorken de kendi bedenini takip altında tutabilmesini sağlıyor.

MIT Media Lab researcher Xin Liu, renk değiştiren dövme teknolojisinin henüz çok erken bir aşamada olduğunun altını çiziyor. Şimdiye kadarki geliştirilme sürecinde yalnızca ölü hayvan derileri üzerinde test edilmiş ve canlı hayvanla ya da insanla hiçbir test yapılmamış. Liu’ya göre canlı bir beden üzerinde denenmesi; alerji, doğruluk ve kalıcılık gibi konularda daha pek çok bilinmeyeni su yüzüne çıkararak mürekkebi geliştirmeye katkıda bulunacak.

Görsel: Vimeo