Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kablosuz Şarj Sayesinde Drone’lar Çok Uzun Süre Havada Kalabilir

Kablosuz Şarj Sayesinde Drone’lar Çok Uzun Süre Havada Kalabilir

Imperial College of London'da çalışan akademisyenler kablosuz şarj ile sonsuza dek havada kalabilen drone üzerinde çalışıyor.

Gerek hobi gerek ticari amaçlı kullanılan drone’lar olsun, havada geçirebildikleri ortalama süre 20 – 30 dakikanın üzerine çıkamıyor. Bunun sebebi de pillerinin bir noktada bitmesi. Drone’a daha güçlü ve daha büyük bir yerleştirmek de çözüm değil, çünkü o halde araç daha ağır oluyor ve daha fazla enerji tüketiyor.

Drone’ların havada daha uzun kalmasını sağlayacak çeşitli projeler ve akademik çalışmalar yürütülmeye devam ediyor. Güneş enerjisi veya kablosuz şarj gibi alternatif teknolojilerle geliştirilen bu çalışmalar sonucunda drone’ların sahip olduğu bu sınırlı zaman esnetilebilir ve belki de hiçbir zaman iniş yapmamaları sağlanabilir. Uzun dönem gözetleme veya gökyüzünden internet erişimi gibi amaçlara da hizmet edebilecek drone’ların geliştirilmesinin önünü açılmış olur böylece.

Imperial College of London’daki akademisyenlerin çalışmaları sonucunda dahili pili olmayan ve zeminden sürekli olarak güç aktarılan bir model üzerinde çalışıyor. Henüz erken dönem araştırma aşamasında olan proje hakkında yayınlanan makale, şu anda sadece 12 cm’lik minik bir drone’u havada tutabiliyor. Pervanelerinin etrafındaki bakır folyo, zeminden enerjiyi alarak araca iletiyor. Ancak bu enerjinin ısınarak drone’un temel parçalarını kızartmaması için ayrı mühendisler çalışma yürütüyor.

Bu akademik çalışmanın yanı sıra Global Energy Transmission, bir saat boyunca bir drone’u uçurmayı başardıklarını belgeleyen bir video yayınladı. İniş yapmadan, havada kablosuz şarj yapabilmek için hali hazırda birkaç donanımsal gelişme kaydedilmesi gerekiyor. Fakat Global Energy Transmission, binaların etrafına sarılacak kablosuz şarj düzenekleriyle şehirde alıcıya sahip drone’ların sorunsuzca şarj edileceği öngörüsüne sahip.

Drone ile teslimat yapmayı hedefleyen Amazon’un kablosuz şarj üzerine aldığı patent bulunuyor. Facebook’un Aquila isimli kanatlı drone’u tüm Dünya üzerinde Güneş enerjisiyle uçarak internet erişimi sağlamayı amaçlıyor. Google’ın ise SkyBender projesiyle yine yerküre üzerinde güneş enerjisiyle uçan ve 5G internet erişimi sunan bir drone üzerinde çalıştığı biliniyor. Tüm bu devlerin yanında Solar Impulse, tamamen güneş enerjisini kullanarak Mart 2015’te dünya turuna çıkmış ve Temmuz 2016’da turunu tamamlamıştı.

İnsansız hava taşıtlarının sürdürülebilir ve yenilenebilir enerji kaynaklarıyla kendini donatması ilk etapta havada daha uzun süre kalmalarını sağlayacak. Daha sonrasında ise uzun süre uçabilen drone’ların kullanım alanlarının genişlemesi ve yayınlaşması muhtemel.


https://www.youtube.com/watch?v=8mXIiBqs1pY

Görsel: Ars Electronica CC 2.0 CC 2.0