Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Jaguar’ın Sanal Ön Cam Teknolojisi

Jaguar’ın Sanal Ön Cam Teknolojisi

Sürücüler sadece ön cama bakarak yol, hız, navigasyon hakkında bilgi alabiliyorlar

Jaguar Land Rover araç içi teknolojisini üst bir boyuta taşıdı. Sanal Cam (Virtual Windscreen) çalışması ile grubun markalarından Jaguar kullanıcıların hız, navigasyon hatta yarış bilgilerini ön camda görmesini sağlıyor. Daha çok pist yarışçıları için uygun olan bu teknoloji ile ideal yol çizgisi, rakiplerin süreleri, gerekli fren miktarı gibi bilgiler sadece ön cama bakarak görülebiliyor. Bu sayede sürücülerin gözlerini yoldan ayırmadan yüksek performans göstermelerine imkan sağlıyor. Ayrıca rakip yarışçıların araçlarını nasıl kullandıklarına dair performans karşılaştırması yapmalarını sağlayacak hayalet araba (Ghost Car) özelliği de teknolojinin içinde yer alacak. Böylece video oyunlarından çıkma bir teknoloji pistlere taşınmış oluyor.

Araştırma ve Teknoloji Direktörü Dr. Wolfgang Epple, sanal ön cam teknolojisi ile sürücünün her şey hakkında bilgi sahibi olabileceğini, böylece hem yol hem de araç üzerinde daha fazla hakimiyet sağlayabileceğini söylüyor.

JLR’ın yakın zamanda tanıttığı bir başka teknoloji de ekrana dönüşerek aracın önünün görüntüsünü yansıtabilen ve böylece bir nevi şeffaflaşan kaput tasarımı oldu.

Özellikle arazide yapılan sürüşlerde tepe geçerken aracın burnunun yukarıda olduğu bir anda yolun görünmemesi, hassas direksiyon kullanımı gerektiren yüzeylerde sorun olabilir. Bu teknoloji, aracın burnu havada olduğunda öndeki kamera ile aldığı görüntüyü kaputa yansıtıyor ve kaputun arkasındaki zemin görünür hale geliyor. 

Otomotiv markaları için yeni teknolojilere yapılan ar-ge yatırımının henüz sonuçları alınmadan önce bu şekilde paylaşılması da teknolojiyi sahiplenebilmek adına yeni bir iletişim yöntemi olarak dikkat çekiyor.

Görsel kaynağı: JLR