Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
İzmir Opera Binası Waagner-Biro’nun da İmzasını Taşıyacak

İzmir Opera Binası Waagner-Biro’nun da İmzasını Taşıyacak

Türkiye'nin "opera sanatına özel olarak yapılan" ilk binası olacak olan İzmir Opera Binası'nın ihalesini Sidney, Londra, Berlin gibi şehirlerin opera binalarında da katkısı bulunan Waagner-Biro'nun da yer aldığı konsorsiyum kazandı.

İzmir’de 2009 yılından bu yana yapılacak İzmir Opera Binası’nın heyecanı sürüyor. 8 yıl önce belediye başkanı tarafından müjdelenen opera binası, 2010’da tekrar gündeme gelmiş ve 2012’de yapımına başlandığı duyurulmuştu. Ocak 2017’de ise bu ihaleye başvuran 5 teklifin de beğenilmemesi üzerine yeniden ihale açılacağı açıklanmıştı. Gel zaman git zaman aradan geçen 8 yılın sonunda İzmir Büyükşehir Belediyesi, “Türkiye’nin opera sanatına özel” olacak ilk binasının ihalesini sonuçlandırdı.

Avrupa’nın sayılı opera binalarından olması hedeflenen yapı için Aralık ayında ve bu yıl içinde yapılan iki ihaleyle projeyi kazanan isim Çağdan Müh. Müt.San.ve Tic.A.Ş. & Waagner-Biro Austria Stage Systems AG Konsorsiyumu oldu. Bu ikili 429 milyon TL’lik teklifiyle projeyi kazanırken Waagner-Biro’nun geçmişte Sidney, Londra, Berlin, Kopenhag, Erivan, Guangzhou, Seul, Helsinki, Viyana, Rio de Janeiro, Sao Paulo gibi dünyanın farklı uçlarındaki opera salonlarında da imzası bulunuyor.

163 yıllık inşaat şirketi Waagner-Biro dört alanda uzmanlık gösteriyor; sahne sistemleri, çelik-cam teknolojisi, köprüler ve özel makineler. Şirketin geçmişten günümüze opera binalarındaki aktif rol aldığı kısım da yine sahne sistemleri. Bunun dışında köprü inşaatı ve çelik-cam yapılarla da iş birlikleri kuruyor.

Cumhuriyet tarihinin opera sanatına özel olarak inşaa edilmiş ilk tesis unvanına sahip olması planlanan İzmir Opera Binası’nda 1435 kullanıcı kapasiteli ana salonu ve sahnesi, 437 seyirci kapasiteli küçük salon ve sahnesi bulunacak. Ayrıca prova salonu, opera bölümü ve bale bölümü yer alacak. Tesis toplamda 73 bin 800 metrekarelik bir alanı kaplayacak. Tamamlandığında ise bu salonlara ek olarak atölye, depo, hizmet birimleri otopark, idari alan gibi olmazsa olmaz alanlar da yapılacak. Ulaşım ise otobüs ve otomobil dışında doğrudan tramvayla da gerçekleştirilebilecek. Ve belki de en önemlisi İzmir Opera Binası sadece temsil günleri değil günün her günü açık olacak.

Görsel: İzmir Büyükşehir Belediyesi