Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
İslam Bilim Tarihi Müzesi’ndeki İnteraktif Tasarım Çalışması

İslam Bilim Tarihi Müzesi’ndeki İnteraktif Tasarım Çalışması

Müslüman bilim adamlarının çalışmaları ziyaretçilerin etkileşime geçebileceği uygulamalarla desteklendi.

Eski Yunan, Hint, Pers, Roma gibi uygarlıkların çalışmalarını çevirerek başlayan yolculukta Müslüman bilim adamları zaman içinde kendi çalışmalarını yapmaya başladı. Çeşitli keşif ve icatlarla sonuçlanan bu yolculuk İslam kültürü içinde de kendine ait bir yer edindi.

İslam Bilim Tarihi Müzesinde yer alan bu eserler, Al Art ve POMPAA tarafından interaktif tasarımlarla ziyaretçilerin deneyimleyebileceği hale getirildi. POMPAA, tasarımlarını geliştirirken maker dünyasının yakından tanıdığı Arduino gibi araçlardan faydalanıyor. Astronomi, tıp, kimya, fizik-mekanik ve coğrafya gibi bilimler yer aldığı alanda ziyaretçilerin etkileşime geçebildiği yerleştirmeler, konseptle birleşerek müzeyi baştan sonra çevreliyor. Gaziantep’in coğrafi konumuna göre ayarlanmış interaktif yıldız haritasıda dolaşmak veya ilk kameralardan kamera obscura’nın içine girerek kameranın çalışma prensiplerini görmek tecrübe edilen eserler arasında yer alıyor.

Projenin yapım aşamasını anlatan videoyu aşağıdan izleyebilirsiniz. İslam Bilim Tarihi Müzesi’nin çalışmaya dair katalogunu da buradan görüntüleyebilirsiniz.

Künye:

Müşteri: Şahinbey Belediyesi
Proje: Al Art
Küratör: Yasin Tütüncü
Danışman: Doç. Dr. Abdurrahman Aliy
Mimari Tasarım: Hm Mimarlik
İnteraktif ve Arayüz Tasarımı: POMPAA
Animasyon ve Film: Sinefect

Görsel; Vimeo, Al Art