Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
İnternet Tabanlı Arama TV’nin Gücüyle Buluşuyor

İnternet Tabanlı Arama TV’nin Gücüyle Buluşuyor

IQ Media, bir markanın görüntülenme veya bahsedilme takibini, TV dahil her mecrada yapabilen bir platform geliştirdi.

Televizyon rakamsal ölçümlemeye dijital mecralar kadar kolay ulaşılabilen bir mecra değil. Nielsen ratingleri dışında markanızdan ne kadar bahsedildi, markanız nerede ne kadar görüldü ölçümlemek kolay değil… (idi)

Philadelphia merkezli bir medya ölçümleme şirketi olan IQ Media, bu konuya el atmış ve markalara kendi markalarının veya rakiplerinin TV’deki her görüntülenme veya bahsedilme anını arama imkanı veren bir sistem sunuyor. Konuşulanları algılama özelliği içeren platformda aynı zamanda logo tanıma özelliği de var. 30 fps ile çalışan sistem logoyu bir şapka ya da tişört üzerinde bile olsa yakalayabiliyor.

Aynı zamanda coğrafi, demografik ve saat bilgileri de sunuyor. Uzun lafın kısası, A markası kendisinden her bahsedildiği anı, markasının her göründüğü anı görmekle kalmıyor, kim nerede günün hangi saatinde gördü gibi bilgilere de ulaşabiliyor. Üstelik bu veri, hem canlı hem banttan yayınlar için TV yayınından sadece birkaç saat sonra sağlanabiliyor.

Pazarlama sorumluları platforma arama sözcükleri girerek kendilerinin ya da rakiplerinin markalarının isim veya logolarını sistemde bulup izleyebiliyor. Hatta grafikler aracılığıyla rakip ve kendi markası arasında kıyaslama yapabiliyor. 6 yıllık geçmişi inceleyip trend verilerine ulaşabiliyor, medya planlamasına yönelik içgörüler elde edebiliyor. Özellikle rakip analizinin çok önemli bir kaynak olduğu vurgulanırken bu teknolojinin daha doğru saatlerde daha doğru kanallara yönelik medya satın almalar yapılmasını sağlayacağı, bu anlamda reklam maliyetlerini düşürüp verimini artıracağının da altı çiziliyor.

Platformu ilk deneyecekler arasında Domino’s Pizza, Energizer, NHL, Red Bull ve Sonic Drive-In gibi markalar var. Platformun gelecekte bulduğu logoların hangi bağlam içerisinde yer aldığına ilişkin bilgiyi sunması da hedefleniyor. Ayrıca hızını ve erişimini artırmak için de çalışmalar yapılıyor. Dünyanın her yerinde bu analizin yapılabiliyor olması IQ Media’nın hedefleri arasında.

Görsel: Adweek, IQ Media