Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
İnsanlığın Utancı Mülteci Kamplarına IKEA’nın Eli Uzanıyor: Yeni Nesil Mülteci Barınakları

İnsanlığın Utancı Mülteci Kamplarına IKEA’nın Eli Uzanıyor: Yeni Nesil Mülteci Barınakları

Dünyadaki en görmezden gelinen ve belki de tüm dünya ailesinin en alt kastına itilen mülteciler için çok iyi haber. Hayır, maalesef evlerine dönmüyorlar, ama ev gibi evleri oluyor.

IKEA Vakfı, dünyanın çeşitli yerlerinde sığınmacı olarak yaşamını sürdürmek durumunda kalan insanlar için hazırladığı daha güvenli, daha dayanıklı ve “ev gibi” olabilecek, IKEA usulü kendin-yap barınakların üretimine geçti.

İlk etapta 10.000 adet üretilecek barınakların dağıtımını UNHCR (Birleşik Devletler Sığınmacı Temsilciliği) üstlenecek. Klasik IKEA kutularında mülteci kamplarına gönderilecek evlerin ve gerekli elektrik- su tesisatının kurulması için kutuların içinden çıkan aletler dışında bir alet çantasına gerek kalmıyor. Bir ev dört saat içerisinde yaşanılabilir hale getirilebiliyor ve 17,5 metrekarelik alan içinde 5 kişinin yaşayabileceği evler kullanıma açılabiliyor.

Geleneksel branda bezinden üretilen mülteci çadırları ve bunların modern kuzenleri en fazla altı ay dayanırken, IKEA’nın yeni tasarımı zor koşullarda bile en az üç yıl dayanabilecek dirayette. Ortalama olarak bir sığınmacının, mülteci kamplarında 12 sene kaldığı düşünülürse, zaten yaşam şartlarının çok zor olduğu kamplarda “Çatımız başımıza iner mi, yeniden çadır bulabilir miyiz?” derdi sınırlanmış olacak.

Geçen yıl İsveç Tasarım Ödülleri’nde Onur Ödülü’nün sahibi olan proje, sığınmacı aileleri ve onların ihtiyaçlarını konunun merkezine almış ve insani yardım “tasarım”ları arasında belki de en işlevsel ve kullanışlı ürün ortaya çıkmış.

Görseller; dezeen.com