Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
İnsanın Hareketini Aydınlatan 3B İnteraktif Kıyafet

İnsanın Hareketini Aydınlatan 3B İnteraktif Kıyafet

​Behnaz Farahi, anatomist Karl Langer'ın keşfi olan Langer çizgilerinden ilham aldığı Bodyscape projesinde insan bedenin hareketlerine ışıkla vurgu yapıyor.

Mimarlık eğitimi alan ve Los Angeles’da çalışmalarını sürdüren yaratıcı tasarımcı Behnaz Farahi, 3B baskı interaktif giysi, beyin dalgalarına göre hareket eden 3B baskı kask gibi projeleriyle daha önce radarımıza takılmıştı. Bodyscape adlı son projesinde ise kadın bedeninin hareketlerine dair bir keşfe çıkarak insan vücudunun karakteristik davranış biçimlerine odaklanıyor.

Behnaz Farahi, Bodyscape ile ışığın şiirsel dansının, insan bedeninin hareketleriyle bağ kurmasını sağlıyor. Giysinin omuzlardaki hareketi takip eden bir jiroskop tarafından kontrol edilen LED ışıkları, giysiyi giyen kişi hareket ettikçe yanıyor ve insan vücudunun performans estetiğini artırıyor. Başka bir deyişle vücut hareketlerinin kendine has, aydınlatılmış bir koreografisi olmasını sağlıyor.

Farahi, anatomist Karl Langer’in insan cildinde 1861’de keşfettiği Langer çizgilerinden (ciltteki gerilmenin topolojik izleri) ilham almış. Cerrahide ve adli tıpta teknik geliştirmek üzere kullanılan deri altındaki bu çizgiler, kas liflerinin ve dermisteki kolajen liflerin doğal yönüne paralel uzanan en az gerginlikteki topolojik hatlardan oluşuyor. Farahi’nin, Langer çizgileri prensibine uygun olarak 3B baskıyla ürettiği 2B spiraller, vücudun hareketleriyle uyum içinde olabilen esnek bir giysi ortaya çıkmasını sağlamış. Hareketi vurgulamak üzere giysiye LED ışıklandırma eklenmiş.

Görsel: Behnaz Farahi