Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
İnsan İle Doğa Arasındaki Paradoks: Tant de Forêts

İnsan İle Doğa Arasındaki Paradoks: Tant de Forêts

Doğayı manipüle ederek yaptıklarımız, onu korumaya yeter mi?

Burcu Sakur ve Geoffrey Godet, Supinfocom‘dan 2013’da mezun olan ve animasyon projeleri üreten bir ikili. Burcu, İstanbul kökenli bir illüstrasyon ve tasarım meraklısı; Geoffrey’i ise 3 boyutlu animasyonlar ve arkasındaki teknik detaylar arasında kaybolmaktan keyif duyuyor. Bireysel ve ortak vimeo hesapları üzerinden kısa animasyon projelerini yayınlıyorlar. Son projeleri olan “Tant de Forêts,” ise şair ve senarist Jacques Prévert’nin bir şiirinden esinleniyor.

“Gazeteler insanları ormanların yok olması hakkında bilgilendiriyor. İronik olan ise gazetelerin de kağıttan ve ağaçlardan üretiliyor oluşu.”

France 3 isimli televizyon kanalında Jacques Prévert anısına yapılan program dahilinde animasyonun gösterimi gerçekleşti. Ve bu yılki Annecy Animation Festivali TV Film kategorisinde ödül aldı. Ortaya koyduğu sade ve çarpıcı renk paleti ile yapımın mesajı izleyiciye doğrudan ulaşıyor. Doğayı değiştirerek geliştirdiğimiz toplumsal miras, kümülatif olarak arttığı için bir noktada “Dur.” dememiz gerekiyor. Bu ikilemden kurtulmak sadece insanlığın alacağı bir karar ile gerçekleşebilir. Bireysel çalışmalar toplumu bilinçlendirme konusunda rol oynuyor. Ve bu rol ulaşabildiği, etki bırakabildiği insan sayısı kadar büyüyor. Hemfikir olduğumuz konuları tartışmak yerine aynı yönde adım atmak çözüm sağlıyor.

İnsanlığı kutuplaştırıp ötekileştirmeden incelediğimiz zaman dahi ilk olarak Ezop’un “The Four Oxen and The Lion” ve “The Bundle of Sticks” isimli fabllarında rastladığımız “United we rise, divided we fall.” yani Türkçe karşılığı ile “Birlikten kuvvet doğar.” düşüncesi doğa için yapabileceklerimizi özetliyor. Pink Floyd’un Hey You parçasından Amerika Birleşik Devletlerinin 2. Dünya Savaşı propagandalarına, Tupac Shakur’un Last Wordz parçasından Harry Potter evrenine kadar pek çok farklı alanda dile getirilen bu sözler; bireysel düşüncelerden uzaklaşmayı ve ortak bir amaç için, yaşadığımız çevreyi korumak için yüzyıllardır farklı seslerle dile getiriyor.

Doğa insanlığa düşman değil. İnsanların ise doğaya ihtiyacı var. Paylaşarak uyum içinde yaşamayı öğrenmek insanlık olarak üzerimize düşen sorumluluk.

Görsel; Burcu Sankur, Geoffrey Godet