Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
IFA 2014 – Giyilebilir Teknolojiler

IFA 2014 – Giyilebilir Teknolojiler

Internationale Funkausstellung Berlin 2014’te öne çıkan ürün ve teknolojiler.

Internationale Funkausstellung Berlin veya basit kısaltmasıyla IFA fuarı 1924’ten bu yana düzenlenen bir teknoloji fuarı. O yıllarda hakim teknoloji radyo olsa da günümüzde çok daha geniş bir yelpaze ile organize ediliyor. Pek çok teknoloji geliştiricisi ise bu yeni ürünlerini bu fuarda tanıtmayı seçiyor. Bu nedenle fuarın öne çıkan ürünlerini Bigumigu olarak derlemek istedik. Bu konuda da Türkiye’deki en iyi teknoloji içerik üreticilerinden LOG’dan yararlandım.

IFA 2014’te bir çok ürünü ve teknolojiyi dört kategori altında sınıflandırdım. Bunlar; Akıllı Telefonlar, Ev ve Görüntü Teknolojileri, Giyilebilir Teknolojiler ve Bilgisayar Teknolojileri.

Giyilebilir Teknolojiler

Motorola saat gibi akıllı saati ile IFA’da katılımcılarla tanıştı. Şu ana kadarki en şık tasarıma sahip olan Moto 360’ın göze çarpan ilk özelliği Android Wear işletim sistemine ve geleneksel kayış ile yuvarlak ekrana sahip olması. Tasarım farklılığının yanı sıra diğer akıllı saatlerden yazılım özellikleri olarak da geri kalmıyor. Dahili pedometre ile kalp ritmini ölçmesi ile birlikte birtakım yenilikler de vaad ediyor. Motorola mühendisleri sesli komut üzerinde fazladan efor sarfederek söyleneni anlama konusunda en iyi saat olma özelliğini taşıyor. (LOG yazısı)

Asus, kavisli ekrana sahip ZenWatch’u yuvarlak hatlara sahip dikdörtgen bir tasarımla buluşturmuş. Android 4.3 ve üzeri işletim sistemleriyle uyumlu olan cihaz mevcut akıllı saatlerde bulunan gelen bildirimleri gösterme yeteneğine sahip. Android Wear işletim sistemini ZenUI arayüzü ile birleştiren Asus 100’e yakın saat teması sunuyor. Cover to Mute özelliği ise kullanıcılara ekranı elleriyle kapatarak telefonlarını sessiz moda alma imkanı sağlıyor. 2.5D kavisli ekranını Gorilla Glass 3 ile koruyor. Teknik özellikleri ise; 512 MB RAM, 4GB dahili hafıza, 1.4 Wh pil ve Bluwtooth 4.0 öne çıkan detayları. Akıllı telefonunuzun kaybolması durumunda ise ZenWatch ile yerini tespit edebiliyorsunuz. Sene onunda piyasaya çıkacak olan ürünün satış fiyatı 199 Euro olacak. (LOG yazısı)

Sony, giyilebilir cihaz piyasasında SmartWear Experience markasıyla devam ederken bu aileye iki yeni üye ekledi. Giyilebilir bir bant olan SmartBand Talk, Sony’nin açıklamasına göre arama ve ses kontrolü sağlayan cihazın 1.4 inçlik ekranı sürekli olarak açık duruyor. Kıvrımlı ekran ve yüksek görünürlüğüne rağmen çok az enerji tüketiyor. Sony’nin giyilebilir cihazları için geliştirdiği uygulaması Lifelog ile çalışan cihaz üzerinden fiziksel aktivite ve bildirimler rahatça takip ediliyor.

SmartWatch 3 ise Sony’nin Android Wear güncellemesine uyum sağlamak için tasarladığı bir cihaz. İvme ölçer, jiroskop, pusula, GPS sensörü hizmetleri bulunan saat 1.6 inçlik 320×320 piksel ekrana sahip. Farklı kayış seçeneklerine sahip olan bu ürün 4GB hafıza sahip. En çok dikkat çeken özelliği ise Bluetooth kulaklara bağlanabilmesi. (LOG yazısı)

Samsung’un altı akıllı saati olan Gear S ile IFA sayesinde tanıştık. 2 inçlik Super AMOLED ekranı olan Gear S, değiştirilebilir kayışı ve ekran seçenekleriyle kullanıcılara saatlerini kişiselleştirme imkanı sunuyor. Akıllı saatlerinden çoğundan ayrılan özelliği ise Bluetooth ve Wi-Fi bağlantılarının yanı sıra 3G desteği de sunması. Spor ve sağlık uygulamalarında ise Nike+ Running ve S Health ile tam uyumlu çalışıyor. (LOG yazısı)