Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
IAMNOTBASIC, #BirazYerAc ile Fazla Kıyafetleri Yeniden Değerlendirmeye Çağırıyor

IAMNOTBASIC, #BirazYerAc ile Fazla Kıyafetleri Yeniden Değerlendirmeye Çağırıyor

Sade tişörtler üreten IAMNOTBASIC, Lokman Hekim Sağlık Vakfı'yla birlikte çalışarak sürdürülebilirlik ve moda arasında yeni bir proje başlattı.

Moda dünyasında sürdürülebilirlik konusunda bir nebze duyarlı olan herkes, sürekli yenilenen gardırop ve bir kez bile giyilmeden eskiye kıyafetler arasındaki kısır döngüyü kırmaya yönelik projeler üretiyor. Sürdürülebilir moda alanında H&M 2013 yılından beri Closing the Loop başta olmak üzere birçok proje yürütüyor. Hatta geçtiğimiz Dünya Geri Dönüşüm Haftası boyunca eski kıyafetleri toplama çağrısını M.I.A. ile birlikte yapmıştı.

Dikey entegre moda markası IAMNOTBASIC de süresiz olarak başlattığı #BirazYerAc projesiyle sürdürülebilir moda alanına bir aktör olarak giriş yapıyor. #BirazYerAc projesi, IAMNOTBASIC’le bir tişört aldığınız zaman elinize ulaşan bir poşetle başlıyor ve fazla kıyafetleriniz Lokman Hekim Sağlık Vakfı‘nın eline ulaştığında ilk durağına ulaşmış oluyor. Ardından kıyafetler bağışlanabilecekler ve geri dönüştürülebilecekler olarak sınıflandırılıyor.

Sistem basitçe şöyle işliyor; elinizdeki fazla kıyafetleri siparişinizle birlikte gelen, üzerinde teslimat adresi yazılı bir poşetle karşı ödemeli bağışlıyorsunuz. Ardından bu kıyafetler Lokman Hekim Sağlık Vakfı’na ulaşıyor ve bağışlanabilecekler ile geri dönüştürülebilecekler olarak gruplandırılıyor. İyi durumda olan kıyafetler doğrudan bağışlanıyor veya kermeste satılıp geliri ile bağış yapılıyor. Geri kalan giysilerin de geri dönüşüme uygun olup olmadığını kontrol ediliyor ve uygun olanlar ipliğe dönüşüp yeniden üretime dahil oluyor. Süreç içinde yer alan tüm kıyafetler de dolapta veya çöpte yok olacağına yeniden kullanım değeri kazanıyor.

Görsel: Vimeo