Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
IAA 2015’in Dikkat Çeken Konseptleri

IAA 2015’in Dikkat Çeken Konseptleri

Frankfurt Otomobil Fuarı'nda bu yıl dikkat çeken konsept otomobiller.

Bu yıl Frankfurt tüm zamanların en fazla sayıda lansmanının yapıldığı otomobil fuarı oldu. 200’den fazla yeni ürünün tanıtıldığı fuarda konsept araçlar elbette yine öne çıkıyordu. Mevcut bir ürünün azıcık kozmetik operasyon görmesi ve kocaman lastikler takılmasıyla ortaya çıkartılan hormonlu konseptler değil, tamamen sıfırdan düşünülüp hayata geçirilmiş, otomotivin ve markaların geleceğine ışık tutacak konseptler elbette odağımızda olanlar. Benim bu yıl gözlerimi alamadığım ve çok etkilendiğim konsept modelleri aşağıda sıralıyorum.

Porsche Mission E Concept

2010’da Cenevre Fuarı’nda sürpriz bir şekilde ortaya çıkan hibrit Porsche 918 Spyder Concept gibi bu yıl Frankfurt’ta da bir bomba patlattı Porsche. Mission E adlı konsept, Porsche’nin ikonik tasarımını kusursuz bir biçimde taşıyan 4 kapılı bir elektrikli spor sedan.

800 Watt’lık bir elektrik sistemi etrafında tasarlanan araç 4 tekerden çekişli, 600hp gücünde ve 3,5 saniyede 100km/s hıza ulaşabiliyor. Kağıt üzerinde 500km menzile sahip Mission E 15 dakikalık bir hızlı şarjla pillerinin %80’ini doldurabiliyor. Bu veriye bakılırsa Porsche’nin gözü Mission E ile tam olarak Tesla’nın üzerinde.


Bugatti Vision GT

Gran Turismo adlı Playstation oyunu için geliştirilen konseptler artık otomobil fuarlarında sık gördüğümüz ürünler. Bu moda 2008’de GT by Citroen modeliyle başladı ve artık oyunun yeni sürümünde üretici markaların GT’ye özel konseptleri için ayrı bir galeri bulunuyor ve bu galeri sürekli güncelleniyor. Bugatti’nin konsept aracı ad GT için geliştirildi ama bu yıl üretimi bitecek olan efsane Veyron modelinin yerine gelecek yeni ultra süper spor Bugatti modelinin de tasarım fikirlerini bu konseptte gözlemleyebiliriz.

Hyundai N 2025 Vision GT

Tıpkı Bugatti gibi yine bir GT konsepti ama bu defa başka bir yenilikle birlikte sunuldu. Hyundai’nin artık kendi performans bölümü var ve adı N. Hem Nürburgring’den -testler burada yapılıyor-, hem de Hyundai’nin merkezinin adından gelen n harfleri, markanın bundan sonraki motor sporları ürünlerinin ve performans modellerinin geliştirilmesinden sorumlu olacak.

Mazda Koeru

Mazda emin adımlarla kodo tasarım anlayışını her segmentte nefis ürünere dönüştürmeyi sürdürüyor. Koeru da markanın SUV segmentinde (kompakt değil, standart boy) çıkartacağı yeni modelin bir ön gösterimi oldu. Yalın, enfes çizgiler CX-3 ve CX-5’i hatırlatıyor ama büyüyen oranlar detaylarda daha fazla yaratıcılığa izin veriyor bu araçta.

Mercedes IAA 2015 Concept

Mercedes-Benz’in fuarla aynı adı taşıyan konseptinin açılımı Intelligent Aerodynamic Automobile. Bu araçta bu yıl daha önce CES’te sergilediği ve 15 Ocak Pazar Gazetesi’nde yer verdiğimiz F015 Luxury In Motion modelinde gördüğümüz çizgiler ve yaklaşım bir deneye tabi tutulmuş ve dünya rekoru seviyesinde bir aerodinamik sürtünme katsayısı yakalanmış: 0,19 Cd.

Ama siz yine de şu Luxury In Motion’ın içine bir bakar mısınız? Beni yeni IAA Concept’ten daha çok etkiledi bu araç.

Peugeot Fractal

Peuget’nun yeni konsepti Fractal, markanın farklı malzemeleri bir arada kullandığı bir araç. 3 boyutlu baskı gibi yeni teknolojileri de ürünü geliştirirken kullanan Peugeot, Fractal’ın tavanını tıpkı bir soft-top cabrio’da olduğu gibi kumaş benzeri bir malzeme ile kaplamış.