Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Herkes İçin Mikroskop, Herkes İçin Bilim

Herkes İçin Mikroskop, Herkes İçin Bilim

Kağıttan katlayarak kendiniz yapabileceğiniz Foldscope mikroskop, binlerce dolarlık mikroskoplara ucuz ve taşınabilir bir alternatif sunuyor.

Çocuk sahibi olduğumdan beri onun dünyasını genişletecek, ona yeni ufuklar açacak oyuncaklar veya aletler en büyük ilgi alanım. İşte herkese mikroskop erişimi sağlayan origami mikroskop Foldscope da bu anlamda, en sevdiğim türden şahane bir icat. Görür görmez oğluma ve başka çocuklara verebileceklerini düşünüp heyecanlandım. Bir düşünsenize, her çocuğun istediği her an mikroskopla çevresini inceleyebildiğini? Ne harika bir hayal değil mi?

İşte Foldscope da bu hayalle yola çıkmış bir icat. Stanford Üniversitesi’nden iki akademisyenin binlerce dolar tutan mikroskoplara alternatif olarak geliştirdiği, su geçirmez kartondan herkesin katlayarak kolaylıkla yapabileceği, taşıması kolay, maliyeti 1 dolar civarında bir mikroskop. Bu mikroskop; bilimi laboratuvarlardan çıkarıp herkesin gözünün önüne getiriyor, dünyayı bir anlamda mikrokozmosla tanıştırıyor.

Katlayarak yapılan denince mikroskop olarak hafife alınmasın. Lensi hücreleri, embriyoları, bakterileri, böceklerin eklemlerini ve daha fazlasını inceleyebilecek kadar güçlü bir büyütme ve çözünürlük sunuyor. Ağzınızdaki bakterilerden bir arının iğnesine, parmağınızdaki kandan ağacın üstündeki mantara… Her canınızın istediğini büyük ölçekte inceleyebildiğiniz, bu sayede merakınızı doyurduğunuz ve yeni keşiflere, yeni meraklara imkan sağlayan bir mikroskop Foldscope. Böylece herkes için ama özellikle de çocuklar için dünyayı anlamaya, tanımaya, öğrenmeye, hatta daha sonrasında daha da fazla öğrenmek istemeye yönelik bir araç oluyor. Üstüne, bir de bilimi sevdiriyor, bilim dünyasının ve akademik araştırmaların uzak ve mesafeli yüzünün aksine insanların bilimle daha gerçek bir bağ kurmasına olanak tanıyor.

5 yıl önce ortaya çıkışından beri bilimsel araçlara eşit erişimi temel prensip haline getirmiş olan Foldscope; o günden beri çocuklara, öğretmenlere, ebeveynlere ve ilgi duyan herkese, 50.000 adetten fazla mikroskop ulaştırmış. Bunu da hep okulun desteği ve bağışlarla sağlamış. Şimdi ise amaç daha da büyük. 2017 itibariyle 1 milyon Foldscope hedefi var. Bu nedenle Kickstarter üzerinden destek bekliyorlar. Sadece kendinize ve sevdiklerinizebnir tane Foldscope kiti almanız anlamında değil; bu kiti çevrenizdeki okul ve topluluklara duyurmanıza da ihtiyaç duyuyorlar. Böylece eskilerin yeni kullanıcılara kullanım şeklini ve alanlarını öğretebildiği, uzaktaki okullara destek sağlanabildiği, işbirliklerinin kurulup paylaşımların yapıldığı, günden güne güçlenen bir Foldscope platformu hayal ediyorlar.

Matbaanın icadının yarattığı en büyük etki, yazıyı elit bir kitleden çıkarıp çok daha büyük kitlelere ulaştırmasıydı. Bu sayede dünyanın gözü açıldı, yeni fikirler doğdu, paylaşım arttı. Bir icat dünyayı kökten değiştirebilir yani. Bu anlamda bence herkesin elinin altında var olan bir mikroskop da çok önemli değişimler yaratabilir, sınırsız bir olasılıklar dünyasının kapılarını açabilir. Düşünsenize, çocukluktan itibaren istediğimizi mikroskopla inceliyor olsak eminim dünyada çok daha fazla biyolog, mikrobiyolog, doktor ve daha pek çok farklı alanda uzman bilim insanı olurdu. Bilimin herkese ulaşabilmesi, herkes için erişilebilir olması, çocukların merakını ve potansiyelini besleyebilmek, gerçekten heyecan verici bir şey değil mi?

Görsel: Kickstarter