Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Her Sokağa Bir Kutu Kütüphane

Her Sokağa Bir Kutu Kütüphane

Mini Ücretsiz Kütüphane sosyal projesi dünyanın her yerinde seçme kitaplarını paylaşan topluluklar oluşturuyor.

Little Free Library Todd Bol ve Rick Brooks tarafından yaratılmış, edebiyata teşvik edip aynı semtte yaşayan komşularla toplulukları bir araya getirmeyi hedefleyen yaratıcı bir proje fikri. 2009’dan bu yana kar amacı gütmeden süren projede sokak köşebaşlarındaki kutulara kitap koyabiliyor, oradan kitap alabiliyorsunuz. Kutuyu da projenin ınternet sitesinden indirip kendiniz kurabiliyorsunuz; tamamen kendi yarattığınız ayrı bir kutu da olabilir.
Diğer kültürleri bilmiyorum ama Amerika’da büyük mağazalar dışında mahalle kitapçılarının tümünün kapı önünde bir kutu olur ve içinde alıp gidebileceğiniz ücretsiz kitaplar olur, ya da taşınanlar kapı önlerine kitapları insanların alabilmesi için dizer. Bu projeyi yalnızca ücretsiz kitap edinme amacından ayıran şeyi ise internet sitelerinde yazmışlar; kutudakiler yalnızca eski kitaplar değil, onlar özenle toplanmış koleksiyon kitapları, bu kütüphane bir komşuculuk sanatı eseri 🙂
2011 yılında yalnızca 100 mini kütüphane varken dünyada, şimdi 6.000 olmuş; sene sonunda da 25.000’i hedefliyorlar. Projenin verdiği güzel hislerle insanlar hızını alamayıp paylaşmanın dışında kutuları süslemeye de başlamışlar.