Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Hayalet Bisikletler

Hayalet Bisikletler

Dünyanın birçok şehrinde karşılaşabileceğiniz bu “Hayalet Bisikletler"in her biri, trafik kazası sonucu hayatını kaybeden bir bisikletçinin anısını yaşatıyor.

Hayalet Bisikletler, New York ve dünyanın 200’den fazla şehrinde, tabela veya yol kenarındaki tel örgülere zincirlenmiş, gösterişten uzak bir şekilde duruyor ve sessizce uyarıyorlar: Yavaş ve güvenli gidin, diğer sürücülere ve yayalara saygı gösterin.

Proje ilk olarak 2003’te St. Louis, Missouri’de başlamış ve dünyanın birçok şehrine yayılmış. Bisikletlerin her biri, yaşanan trajik bir kazada hayatını kaybetmiş bir bisikletçiyi, kaybolup giden bir hayatı temsil ediyor. Bu hüzünlü ve mütevazı anıtların amacı yaşanan kazaların unutulmaması ve ders alınması.

Hayalet Bisikletler, gönüllülerin ve zaman zaman hayatını kaybedenlerin yakınlarının desteği ve yardımıyla önce sprey boyayla beyaza boyanıyor, sonrasında kazaların yaşandığı noktalara yerleştiriliyor ve zamanla şehre ait bir parça haline geliyor.

New York şehri, Hayalet Bisikletler projesini bir adım öteye götürerek her yıl bir anma sürüşü yapıyor. Bir araya gelen bisikletçiler, tekerleklerini kazaların yaşandığı bölgelere sürüp, her anıt-bisikleti çiçeklerle donatıyor. Her anıtta, kurbanların aileleri ve arkadaşları kayıpları hatırlatacak bir iki cümle ediyor ve herkes bisikletlerini havaya kaldırarak sessiz, sakin bir saygı duruşunda bulunuyor.

Türkiye’de de Hayalet Bisikletler bulunuyor. Biri Mustafa Onur Karaca anısına Ankara’da Dikmen Caddesinde, biri de Zihni Şahin anısına İstanbul’da Dragos’a, bir bisiklet de Çiğdem Durmuş anısına ODTÜ’ye bırakılmış. Topluluğun Türkiye ayağının düzenlediği etkinlikleri buradan takip edebilirsiniz.

Görsel; Mashable