Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Hamurdan Aile: The Claysons

Hamurdan Aile: The Claysons

Damla ve Erman Tutan’ın yaratıp animasyonla hareketlendirdiği, hepimizden izler taşıyan sevimli ve eğlenceli hamurdan aile The Claysons’la tanışın.

Marmara Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi grafik tasarım bölümü mezunu Damla ve Erman Tutan, tasarım dünyasına el dikimi ve el çizimi ürün tasarımlarıyla adım attıktan sonra yaratıcılıklarını ve deneyimlerini farklı bir seviyeye taşımaya, Instagram’da claysonfamily hesabından paylaştıkları hamurdan aile “The Claysons”a aktarmaya karar vermiş.


Clayson ailesinin ilk figürü olmasına karar verilen dede, aile içinde hepimiz için önemli bir yer tutan dedelerimizden ilham alınarak ortaya çıkmış. Günlük hayatta karşılaştığımız absürt ve bazı talihsiz olaylar bu bebeklerin şekillenmesine ve karakterlerin birer birer ortaya çıkmasına yardım etmiş. Örneğin, Damla Tutan, “We’ll never forget you” notuyla paylaşılan melek kanatlı erkek figürünü, kaybettiği kuzeninin anısını yaşatmak üzere hazırladığını söylüyor.


Hikaye belirlenmesinin ardından, oluşturulan hikayenin akıcı bir şekilde anlatılabilmesi için karakter yaratma safhasına geçtiklerini söyleyen ve Unc Digital’de sanat yönetmenliği görevini sürdüren Damla Tutan, işin zor kısmının bu olduğunu belirtiyor. Ardından, seçilen konuya uygun hale getirilen karakterler için konuyla ilgili mekan ve dekorlar oluşturuluyor. Bu aşamayı ise fotoğraf çekimleri takip ediyor.

Fotoğraf çekimleri, Damla’nın şu an Gülenayva’da sanat yönetmenliği görevini sürdüren eşi Erman tarafından gerçekleştiriyor. Fotoğraf çekimlerini, oldukça uzun süren, meşakkatli bir bilgisayarlı birleştirme aşaması izliyor ve bu aşamada da Erman’ın imzası bulunuyor.

Stop-motion animasyonlarla hareketlenen karakterlerin arasında aile bireylerinin yanı sıra Beyonce, Drake gibi dünyaca ünlü sanatçıların hamurdan figürleri de yer alıyor. Fotoğraflar ve animasyonlar, Tutan çiftinin evlerindeki minik stüdyoda titizlikle hazırlanıyor.


Hamur figürlerin yaratıcısı Damla’ya göre kimi zaman keyifli ve kimi zaman kederli anları yansıtan bu hamurdan aile, hayatı hem daha eğlenceli hem de daha gerçek görebilmek için oluşturulmuş bir araç.

Çiftin DETCRAFT adı altında ortaya çıkardığı diğer yaratıcı tasarımları, tasarım ürünlerin sergilendiği Ruvre’de görebilirsiniz.


Görsel: Instagram, Damla Tutan