Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Hacker’lar Jeep’e Uzaktan Bağlanıp Kontrolü Ele Geçirdi

Hacker’lar Jeep’e Uzaktan Bağlanıp Kontrolü Ele Geçirdi

Wired, internet bağlantılı otomobillerin güvenlik açıklarına değinerek dış saldırıların ne kadar tehlikeli olabileceğini ispatladı.

Twitter’da güvenlik mühendisi olarak görev yapan Charlie Miller ve IOActive‘de araç güvenliği araştırmaları yöneticisi Chris Valasek bir araya gelerek Wired yazarı Andy Greenberg‘e teknolojik güvenlik açıklarının hayatımızı nasıl etkileyebileceğini ispatladı. St. Louis, Kaliforniya’da yapılan deneyde Greenberg Jeep Cherokee ile otoyolda seyrederken Miller ve Valasek ikilisi aracı ele geçirdiklerini söylüyor ve gösteri başlıyor.

Araç üzerindeki radyo, GPS gibi işlevleri karşılayan kontrol paneli, ve internete bağlanabilmek özelliğiyle saldırılara açık hala gelen Jeep Cherokee içine bir kez girildi mi kontrol edilemeyen nokta kalmıyor. Radyo, panel, havalandırma, silecekler ve hatta frenler bile evde bilgisayar başındaki hacker’ların emrine amade hale geliyor. Rahat koltuklarında kahvelerini yudumlayan hacker’lar için aracı kontrol etmek adeta bir çocuk oyuncağına dönüyor.

Wired’ın özel içeriği olan bu deney otomobiller, teknoloji ve güvenlik konusundaki hislerimizi yeniden gözden geçirmemize neden oluyor. Sadece bu deneyle birlikte Amerika Birleşik Devletlerindeki 400.000 aracın da tehlike altında olduğu ve uzaktan erişilerek kontrol edilebileceği ispatlandı.

Bundan iki yıl önce Forbes çatısında buluşan aynı 3lü bir araya gelerek aracın arka koltuğundan, kontrolü ele geçirmiş ve bu durumu deneye tabii tutmuştu.

Hacker teriminin kültürler ve disiplinler arasındaki tanım farklılığını hatırlamak için de Hackerspace İstanbul ile yaptığımız sohbete buradan göz atabilirsiniz.





Görsel; Wired