Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Günlük Hayatımızın Yapay Zeka Uygulamaları

Günlük Hayatımızın Yapay Zeka Uygulamaları

Yapay zeka teknolojisinin nereye gideceğini bilmiyoruz, peki elimizde ne var?

Yapay zeka günümüzün en uçsuz bucaksız konularından biri. Sadece insanlar tarafından yapılabilen şeylerin sayısı azaldıkça geleceğe dair öngörüler de çeşitlenmeye başlıyor. Bilim, bilim kurguyla arasındaki farkı yavaş yavaş kapatırken gelişmeleri heyecanla bekleyenler olduğu kadar, bundan endişelenenler de var. Yapay zeka teknolojisinin, insanlığın ölümsüzlüğe ulaşmasına da neslinin tükenmesine de yol açabilecek potansiyele sahip olduğu, ancak bunlardan hangisinin gerçekleşeceğini kestirmenin henüz mümkün görünmediği söyleniyor. Karşısındaki insana, dünyayı ele geçirecek olursa insanlar için kuracağı hayvanat bahçesinden bahsederek şaka yapan yapay zeka robotunun videosu, sosyal medyada sık paylaşılan içeriklerden biri.

Peki yapay zeka gündelik hayatımızın neresinde duruyor? 2014 yılında çıkan Lark uygulaması, sizi hayatta sağlıklı tercihler yapmaya ve o tercihlerinize sadık kalmaya teşvik ediyor; bir nevi kişisel antrenörünüz. Uyku ve hareket düzeninizi izliyor, chat özelliği aracılığıyla gerçek bir insanla konuşma deneyimi yaşatırken yediğiniz yemekleri yazarsanız size geri bildirimlerde bulunuyor. Örnek videoda sabah kahvaltısında bacon yediğini söyleyen birine bu hafta üçüncü kere bacon yediğini hatırlatırken daha az yağlı ve daha çok enerji veren proteinler tercih edebileceğini söylüyor.

Geçtiğimiz yıl Facebook, Apple’ın Siri’si ve Microsoft’un Cortana‘sının karşısına M adında bir uygulamayla çıktı. Keşif ve arama konusunda Google’ın masaüstünde yakaladığı hakimiyeti, mücadelenin bir nebze daha devam ettiği mobil dünyada ele geçirmeyi amaçlayan M’in farkı, yapay zekanın yanı sıra müşteri ilişkileri eğitimi almış gerçek insanlardan oluşan bir ekiple birlikte işliyor olması. Bu sayede arkadaşınıza alacağınız hediye için öneride bulunmaktan yakınlarda akşam yemeği yiyebileceğiniz ucuz bir restoranı tespit etmenize yardımcı olup sizin adınıza rezervasyon yaptırmaya kadar pek çok şey yapabiliyor. İnsanlardan oluşan ekibin kaç kişiden oluştuğuna dair Facebook’un henüz yaptığı net bir açıklama yok, M’in insanların uygulamanın işleyişine ne derece dahil olduğuyla ilgili sorulara verdiği cevap ise şu: “Ben yapay zekayla çalışıyorum, ama daha iyi olmam için insanlar tarafından eğitiliyorum.” Nitekim şimdilik sadece beta denemeleri yapan bir grup tarafından kullanılan M, Facebook CTO’su (teknolojiden sorumlu yönetici) Mike Schoepfer’in söylediğine göre içindeki insan unsuru azaltılmadan herkesin kullanımına açılmayacak.

2015’in bir diğer gelişmesi, Hutoma’nın Her filminden esinlenerek başladığı Project Her çalışmasıydı. Projenin ikinci Kickstarter kampanyasında hedeflenen para toplanamadı, ancak gelen geri bildirimler dikkate alınarak aynı yapay zekayı temel alan sürpriz bir projeye başlanacağı açıklandı.

2016’da günlük hayatta yapay zeka kullanımıyla ilgili gelişmeler, dijital sağlık hizmeti veren Londra bazlı yeni bir girişim olan Babylon ile hızlı başladı. Günlük alışkanlıklarınız, kalp ritminiz, diyetiniz ve tıbbi kayıtlarınızla ilgili veriniz üzerinden tespit ettiği belirtilerle teşhis koyan Babylon, hastalıkları henüz meydana gelmeden engellemeyi hedefleyen yapay zekaya sahip bir doktor olarak tasarlanmış.

Quartz’ın yeni uygulaması ise mesajlaşma arayüzünü haberleri kullanıcıya iletmek için kullanıyor. Haber başlıklarını önünüze mesaj olarak yollarken size, gelen haberle ilgili daha fazlasını öğrenme ve yeni bir haber talep etme seçeneklerini sunuyor. Paylaşımlarının altına bazen bir GIF, güncel gelişmeler bittiğinde ise quiz soruları ekliyor. Bu uygulamanın yapay zekaya değil, insan editörler tarafından sağlanan içerik akışına dayandığını söylemek lazım. Ancak teknoloji uzmanı Matt Webb’e göre yapay zeka teknolojisi bir bisikletse, mesajlaşmaya dayanan bu uygulama gelecekte bu alanda bisiklet sürmeyi öğrenecek şirketler için geliştirilmiş destek tekerlekleri.

Gelecekte yapay zeka teknolojisinin nereye gideceğini bugünden kestirmek zor. Ancak kesin olan bir şey var: şimdilik birçok kişi yapay zekanın günlük hayattaki kullanım alanının genişlemesinden memnun görünüyor ve şirketler bu alana yatırım yapmaya devam ediyor.

Görsel; Ex Machina, Facebook, Quartz