Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Guggenheim Müzesi’nde Sergilenen İsteyenin Kullanabildiği 18 Ayar Altın Klozet

Guggenheim Müzesi’nde Sergilenen İsteyenin Kullanabildiği 18 Ayar Altın Klozet

Maurizio Cattelan, New York’taki Guggenheim Müzesi’ne 18 ayar altından oluşan, çalışır durumda bir klozet yerleştirmesi yaptı.

Sanat dünyasında tartışmalar yaratan sansasyonel eserleriyle ünlü sanatçı Maurizio Cattelan, New York’ta Guggenheim Müzesi’ndeki sıradan bir klozeti 18 ayar altın tuvaletle değiştirdi. Çalışır durumda olan ve müzeyi ziyaret edenlerin sonra kullanabildiği halka açık tuvalet, 16 Eylül’de sergilenmeye başladı.

America ismindeki yerleştirme, zenginlik ve ihtişam dolu Amerikan rüyasının peşinden koşan insanları simgeliyor. Pek çok insan için yalnızca bir rüya olarak kalan, ömür boyu peşinden koştukları bu yanılsamaya dikkat çekmek isteyen Cattelan, eserini “%1’i sanat, %99’u sanat değil” şeklinde tanımlıyor.

Müze ziyaretçileri altın klozeti kullanmak için kabine girdiklerinde, işlerini bitirene kadar kapıda bir güvenlik görevlisi bekliyor. Aynı görevli, tuvaleti kullanmadan önce ziyaretçilere bunun sıradan bir tuvalet olmadığı, bir sanat eseri olduğu konusunda açıklama yapıyor ve tuvaleti söküp götürmek isteyebilecek olanlara da gözdağı vermeyi ihmal etmiyor.

Tuvalete giren ziyaretçiler, bu sırada üstüne oturdukları 18 ayar altın kaplama klozette Amerikan rüyasının onlar için ne anlama geldiği hakkında bir süre düşünme fırsatı buluyor.

Görsel: Guggenheim Museum