Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Görme Engelli Çocuklara Okumayı Öğreten Oyuncak

Görme Engelli Çocuklara Okumayı Öğreten Oyuncak

LEGO benzeri parçaları Braille alfabesine dönüştüren oyuncak, görme engelli çocukların okumayı öğrenmesini kolaylaştırıyor.

Standart bir LEGO parçasında altı nokta bulunuyor ve parça 2 ya da 3 sütundan oluşuyor; yani braille alfabesiyle tıpa tıp aynı…

Görme engellilere ve ailelerine ücretsiz hizmetler sunan Dorina Nowill Vakfı, LEGO’dan ilham alarak ve Lew’LaraTBWA ile bir araya gelerek Braille alfabesi ve LEGO’nun karışımından “Braille Bricks”i geliştirdi.

LEGO parçalarındaki noktaların Braille alfabesine dönüştürülmesi zor olduğu için Braille Bricks’in üretim aşaması bir hayli güçlük yaşanmış. Maliyeti düşürecek yollar aranmış ve tüm zorluklara rağmen 300 set Braille Bricks, Brezilya’da görme engelli çocukların eğitim gördüğü bazı şanslı okullara dağıtılmış.

Braille Bricks bir eğitim aracı olarak düşünüldüğünde okuma-yazma bilmeyen görme engelli çocukların hecelemeyi öğrenebilmesi ve parçalardaki harfleri kolayca yeniden sıraya dizip yeni kelimeler oluşturabilmesi açısından çok önemli bir yere sahip. Braille Bricks’in piyasada Tack-Tiles gibi muadilleri bulunuyor, ancak bahsi geçen oyuncağın küçücük setleri bile yüzlerce dolara mal oluyor.

Deneme aşamasında bir grup görme engelli ve görme problemi olmayan çocukla testler yapan Lew’LaraTBWA, çocukların birlikte oynamaya başladığına şahit olmuş ve görme engelli çocuklar, görebilen arkadaşlarına Braille Bricks’le nasıl oynayacaklarını öğretmeye çalışmış.

Projenin ardındaki yaratıcı ekip, çocuk tarafından test edilen Braille Bricks’i daha geniş kitlelerle buluşturmak ve dünyanın her yerindeki görme engelli çocuğa ulaştırmak istiyor. Braille Bricks, LEGO’nun 1989’da zaman aşımına uğrayan çekirdek patentlerinden Creative Commons altında listeleniyor. Bu patent sayesinde yeniden üretilebilir, başka bir amaç için kullanılabilir bir özellik kazanıyor ve geliştirmelere açık hale geliyor.

Braille Bricks ekibi, bu LEGO benzeri parçacıkları daha ucuza üretebilecek bir ortak arayışını sürdürüyor. Ekip, dünya çapındaki görme engelli çocuklara bu oyuncağı ulaşılabilir kılacak küresel bir oyuncak şirketiyle güçlerini birleştirmek istiyor.

Görsel: YouTube