Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Google’dan DeepDream Sanatçılarına Özel Sergi

Google’dan DeepDream Sanatçılarına Özel Sergi

Google, San Francisco'daki Gray Area'da 10 DeepDream sanatçısıyla bir araya gelerek makinelerin rüyasını ekranların dışına çıkardı.

Google’ın 2015 Haziran’da yayınladığı DeepDream, yapay sinir ağlarının rüyalarını ve makinelerin uykularını aydınlatmak üzere geliştirildi. Yapay sinir ağları ve işlemciler arasında kalan ve form değiştiren, canlanan, yaşayan görseller ortaya çıkaran DeepDream, sadece yazılımcıların değil sanatçıların ve bilim insanlarının da dikkatle takip ettiği ve üretim yaptığı bir alana dönüştü.

Yapay sinir ağları, her farklı veri seti ve metodolojiyle birlikte farklı çıktılar veriyor. Çeşitli teknikler ve yorumlamalarla birlikte Google, San Francisco’da bulunan sanat alanı Gray Area ile bir araya gelerek 26 – 27 Şubat’ta 10 sanatçının eserlerinin yer aldığı bir sergi ve “Sanat ve Makine Öğrenme Sempozyumu” başlıklı bir oturum düzenlendi.


Sergide eserleriyle yer alan sanatçılar ise İstanbul çıkışlı Memo Akten, Mario Klingemann, Mike Tyka, Josh Nimoy, James “Pouff” Roberts, Samim Winiger, Jessica Brillhart, Doug Frit, Alexander Mordvintsev, Michael Ishigaki, Ross Goodwin. Bu isimlerin tamamı müzik, resim gibi görsel sanatlar veya yazılım, bilişim gibi teknoloji dünyasının içinde nefes alan aktörler.

DeepDream, Oransal DeepDream, Sınıf Görselleştirme ve Stil Transferi gibi çeşitli DeepDream tekniklerini bir arada sergileyen sanatçılar, makinelerin rüyalarının kablolar içinden çıkıp fiziksel dünyaya adım atmasını sağladı.




Testing testing #DeepDream videos on our outdoor screens

A post shared by Gray Area Foundation (@grayareaorg) on


Memo Akten


Mike Tyka


Massive #deepdream unpackaging! Wow!

A post shared by Gray Area Foundation (@grayareaorg) on



Alexander Mordvintsev



Mario Klingemann



Josh Nimoy

Görsel; Gray Area, Google, Fast Co Design