Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Girişimler için Yerel Pazarın Gücü [RISE 2016]

Girişimler için Yerel Pazarın Gücü [RISE 2016]

Uzak doğudaki farklı pazarlarda doğan üç girişimin yakaladığı başarı altındaki yerel güç RISE 2016’da değerlendirildi.

Yerel pazarda güçlü bir konuma gelerek dış pazarlara açılmanın önemini vurgulayan oturumda Deborah Kan (Managing Editor, News Deeply) moderatörlüğünde Filipinler çıkışlı girişimiyle Nix Nolledo (CEO, Xurpas Inc), Singapur çıkışlı girişimiyle Steven Melhuish (Co Founder, PropertyGuru) ve Çin menşeli girişimiyle Arthur Chow (CEO, 6waves) tecrübelerini paylaştı.

Panelistlerin hemfikir olduğu noktaların başında yerel pazar içinde güvenli bir konuma gelmenin ve risk faktörünün azaltılmasının gelecek dönemlerde büyük avantaj sağladığı gerçeği yatıyordu. Arthur Chow, Çin’de doğan ve Facebook benzeri oyun platformu sunan girişimi için uzun süre İngilizce dil desteği vermediğini açıkladı. İngilizce pazarının çok büyük olduğunu ve rakip olarak karşısında Facebook’un bulunduğunu belirten Chow, yerel dillerle daha küçük pazarlarda etkili sonuçlar aldığını paylaştı.

https://www.youtube.com/watch?v=Oy4aR2KwtoA
Xurpas’ın CEO’su Nix Nolledo da yatırımcı ortamı olmadığı için kendi güçleriyle büyüdüklerini ve bundan avantaj sağladıklarını söyledi. 2014’e kadar düşük marjda devam eden şirket ölçeği zaman içinde büyümeye başlamış. Bir diğer başarı kalemi olarak ise e-ticaret piyasasında en düşük riskli ürünleri seçmesi gösteriliyor.

Steven Melhuish’in Singapur’a yaptığı bir ziyarette fark ettiği çevrimiçi emlak alım satım işleminin yapılabileceği bir servis olmadığını fark etmiş. Böyle bu alanda girişim yapan Melhuish, boş bir pazarda yer almanın gücünden faydalanmış. Fakat büyüme ivmesini yakaladıktan sonra aynı anda Malezya, Tayland ve Endonezya’ya açılan Property Guru, operasyonel anlamda oldukça zorlanmış. Asya pazarı Çin ve bir nebze Hindistan’dan ibaret görülünce, diğer pazarlar da yeni girişimler için uygun ortam sağlıyor.

Görsel: Bigumigu, RISE