Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Girişimcilik: Bir Kariyer Alternatifinden Çok Daha Fazlası [Kristal Elma 2015]

Girişimcilik: Bir Kariyer Alternatifinden Çok Daha Fazlası [Kristal Elma 2015]

Mef Üniversitesi Rektör Yardımcısı Erhan Erkut, Kristal Elma 2015’te Girişimcilik: Bir Kariyer Alternatifi başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.

Mef Üniversitesi Rektör Yardımcısı Erhan Erkut Girişimcilik: Bir Kariyer Alternatifi başlıklı sunumu ile kurumsal şirketlerde çalışma hayalleri kuranları, okuduğu üniversiteyi ya da bölümü yeterli bulmayıp yüksek lisansa, ikinci üniversiteye başlamayı planlayan gençleri, “üniversiteler kurumsal köle çiftliğidir”, “kurumsal hayat katlanılmaz” diyerek önce şöyle bir sarstı. Sonra tüm bunların nedenlerini tek tek açıkladı. Tahmin ediyorum ki çoğumuzu hayatın o tekdüze hayal çizgisinden uzaklaştırıp girişimciliğin parlayan, hayallerimizi uçuran dünyasına çekmeyi başardı ve bunun hayal dünyasında kalmayacak kadar gerçek olabileceğine, başlamak için önce adım atmak gerektiğine inandırdı.

Erkut, sunumuna sizin geleceğinizden bahsetmek istiyorum diyerek başladı ve şunları söyledi:

“Yaşam beklentimiz sürekli artıyor. Siz kaç yaşınıza kadar yaşayacağınızı bekliyorsunuz? Şu anda Türkiye’de ortalama yaşam süresi 70’i geçmiş durumda. Sizin daha da uzun yaşayacağınızı düşünüyorum. Bazılarınız 100 yaşını geçecek, birçoğunuzun da 90 yaşınızı göreceğinizi düşünüyorum. Baya uzun bir yaşamdan bahsediyoruz. Belki 90 veya 100 yaşınıza kadar yaşayabileceğinizi öngörüyorsunuz ama kaç yaşınıza kadar çalışacağınızı, kaç yaşınızda emekli olacağınızı öngörmeniz biraz zor.”

Uzun yıllar yaşayacağını öngörmek ama bir hayat güvencesi olarak kaç yaşına kadar çalışacağını, kaç yaşında emekli olacağını bilememek. Erkut, bu belirsizlik bulutunun ekonomik nedenini Türkiye’nin nüfus piramidi üzerinde açıkladı:

“Türkiye’de doğurganlık oranı şu anda 2.1 civarında ve aşağı düşmeye devam ediyor. Kim ne derse desin bu düşmeye de devam edecek. Şehirleşme, zenginleşme arttıkça insanlar daha az çocuk yapıyor. Peki, böyle devam ettikçe ne olacak? Nüfus yaşlanıyor, genç nüfus diye övündüğümüz nüfus bitiyor. Nüfus yaşlanmasının ne önemi var derseniz, 38 veya 40 yaşlarında emekli olamayacaksınız. Emeklilik sistemi dediğimiz şey aslında bir kumpas. Bunu siz yapmaya kalksanız hapse girersiniz ama devlet yapınca öyle olmuyor. Genç çok, yaşlı az iken saadet çok ama genç sayısı azalıp yaşlı sayısı artmaya başlayınca emeklilik sistemi patlamaya başlıyor. Dolayısıyla insanlar emekli olamıyor. Sürekli siz yaklaştıkça sizden uzaklaşan bir hedef haline dönüşüyor. Benim düşündüğüm siz 70 yaşına geldiğinizde emeklilik yaşı 75 olacak. Devlet iflas eden sosyal güvenlik sisteminden kurtulmak için elinden geleni yapacak.”

“İçeriğin hiçbir önemi yok, yetkinlikler ve uyum sağlama yetkinliği her şey”

Geleceğin mesleklerini sayanları dinlemeyin diyen Erkut, bunun nedenini ise şöyle açıkladı: “Geleceğin mesleklerini kimse bilmiyor, sadece bu mesleklerin içerisinde teknoloji olacağını biliyoruz. Bundan 5 sene önce sosyal medya uzmanlığını bilmiyorduk. Şimdi ise herkes sosyal medya uzmanı arıyor. Bu işlerin buraya geleceğini bundan 3 – 5 sene önce bilemezdik. Dolayısıyla ne olacağınızı bilmiyorsunuz. İçeriğin hiçbir önemi yok, yetkinlikler ve uyum sağlama yetkinliği her şey. Darwin’in dediği gibi “Başarılı olanlar en güçlü veya en hızlı olanlar değildir. Değişime en kolay ayak uydurabilenlerdir.”

Eşiniz, çocuğunuz, arabanız ya da köpeğiniz değil işiniz sizi bunaltıyor diyen Erkut: “Başka birinin rüyası için çalışıyorsunuz. Kendi rüyanızın peşinden koşmak, dünyayı değiştirmeye çalışmak, fark yaratmaya, anlam yaratmaya çalışmak ve ondan sonrada bunu ben yaptım diyebilmelisiniz. İnsan budur işte. Eğer bu söylediklerim sizin için bir anlam ifade ettiyse hayatınızın en ufak bir döneminde girişimciliğe bulaşacağınızdan şüphem yok. Çünkü kurumsal hayat, katlanılamaz bir hayat. Kurumsal hayatı net bir şekilde reddediyorum” dedi.

Erhan Erkut’un girişimci olmak isteyenlere önerileri:

  • 1-Üniversitenizden pek bir şey beklemeyin
  • 2-En az bir staj yapın, ayrıca yazın çalışın
  • 3-Girişimcilik üzerine en az 5 kitap okuyun
  • 4-Girişimcilik aktivitelerine katılın
  • 5-Ekosistemin oyuncularını tanıyın
  • 6-Bir kuluçka merkezinde bir gün geçirin
  • 7-5 yeni girişim seçip yakından takip edin
  • 8-Yeni bir girişimde ücretsiz part – time çalışın
  • 9-Bir kuruma girip 5 yıl çalışın
  • 10- İçerden girişimciliği (intrapreneurship)

Bu etkileyici ve sarsıcı sunumun ardından kimler kariyerinin yönünü girişimciliğe çevirecek bilinmez. Konu ile ilgili Erhan Erkut‘a ulaşmak isterseniz iletişim bilgilerine blog’u üzerinden ulaşabilirsiniz.

Görsel; Bigumigu