Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
​Geleneksel Animasyon Tekniğiyle DJ Performansının Birleşimi: Phenakistomixer 3.0

​Geleneksel Animasyon Tekniğiyle DJ Performansının Birleşimi: Phenakistomixer 3.0

Disiplinlerarası bir çalışmayla geliştirilen Phenakistomixer 3.0., görsel ve işitsel performansıyla başlı başına bir modern sanat kolu olmaya aday.

Bir grup animasyon sanatçısı, ses mühendisi ve programcının geliştirdiği Phenakistomixer 3.0 isimli projede; plaklar, pikap, bilgisayar ve kamera kullanılarak ilk animasyon aletlerinden biri olan Fenakistiskop’u günümüzce geliştirilerek yorumlanmış.

Dj’lerin sesleri harmanlamak için kullandığı döner plak platformları, bu defa görüntüleri harmanlamak için kullanılmış: Kameranın kare kaydetme hızıyla, plakların dönme hızı eş zamanlanıyor ve plakların üzerindeki çizimler eşzamanlama etkisiyle analog animasyonlar ortaya çıkıyor.

30’larda görsel birleştirici olarak kullanılan Variophone’dan esinlenilerek, Phenakistomixer 3.0’a eklenen yeni bir tamamlayıcı araç sayesinde yakalanan ışık reaktif ve sentetik bir sese dönüşüyor. Böylelikle, Phenakistomixer 3.0 “DJ”inin plak tercihlerine ve dönen plaklarla oynamasına göre tecrübenin farklılaştığı, görsel ve işitsel bir performans aletine dönüşüyor.

Görsel; vimeo