Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Geçmişten Bugüne Cumhuriyet Gazetesi Reklamlarının Perspektifinden Türkiye

Geçmişten Bugüne Cumhuriyet Gazetesi Reklamlarının Perspektifinden Türkiye

Cumhuriyet Gazetesi'nin yakın geçmişteki reklamları ve bu reklamların Türkiye ile ilgili verdiği mesajlar.

Bugünlerde yaşanan olaylara Cumhuriyet Gazetesi’nin gözünden bakarak Türkiye’nin yakın geçmişine dair zamanda bir yolculuğa çıkmak ister misiniz? Bu reklamlar izleyicinin zihninde, tiraj gibi hedeflerle doğrudan ilgi kurmaktan ziyade birer kamu spotu havası yaratıyor. Ne dersiniz; reklamlar geçmişi, bugünü ve geleceği anlamak açısından birer tarihi belge olabilir mi? Sadece Cumhuriyet Gazetesi özelinde değil, bütün markaların reklamları için geçerli bir soru bu.

Cumhuriyet Gazetesi 8 Mart 2008 Dünya Kadınlar Günü reklamlarının yaratıcısı Concept Reklam Ajansı’nın Yönetim Kurulu Başkanı Volkan İkiler, o günlerdeki bir röportajında “Cumhuriyet Gazetesi’nin çok net bir duruşu ve dolayısıyla da net bir marka konumlandırması var. Son yapılan kampanya da bu duruşu tutarlı bir şekilde destekliyor.” açıklamasını yapmış. Marka konumlandırması ile ilgili bu bilgi ışığında sizi Cumhuriyet Gazetesi’nin geçmişteki reklamlarıya baş başa bırakıyoruz.

Cumhuriyet Gazetesi Ekonomi Eki Reklamı

“Biz aydınlatıyoruz, kaynak oluyoruz, bilgi veriyoruz, haber veriyoruz. Biz tencere – yemek takımı vermiyoruz; çarşaf, televizyon, cep telefonu vermiyoruz. Biz gazete veriyoruz.” cümleleriyle başlayan reklam 1996 tarihli.

Tehlikenin Farkında Mısınız? (Ters Yazı)

2006 yılında yayınlanan bu reklam, Concept’e televizyon dalında Kristal Elma kazandırmıştı.

Tehlikenin Farkında Mısınız? (Devam Kampanyası)

Mayıs 2007’deki cumhurbaşkanlığı seçimlerini konu alan Cumhuriyet Gazetesi reklam filmi. Türkiye’de sadece 1-2 kanal bu reklam filmini göstermeyi kabul etmiş.

Cumhuriyet’inize Sahip Çıkın!

Cumhuriyet Gazetesi’nin 22 Temmuz 2007’de yapılan Türkiye genel seçimleri öncesinde yayınlanan reklam filmleri.

“Oylarınızı bağımsız ve bölünmez Türkiye için birleştirin.”

“Oylarınızı laik ve demokratik Türkiye için birleştirin.”

Cumhuriyet Kadını Yok Ediliyor. Cumhuriyet’inize Sahip Çıkın!

Cumhuriyet, 2007 genel seçimleri öncesi verdiği “Cumhuriyet’inize sahip çıkın!” mesajını Dünya Kadınlar Günü’nde de yineledi ve 8 Mart 2008 için “Cumhuriyet kadını yok ediliyor, Cumhuriyet’inize sahip çıkın!” sloganıyla yeni reklam filmlerini yayınladı. Volkan İkiler, reklamın yaratılmasında İlhan Selçuk’un yazılarından ilham aldıklarını açıklamış ve bu reklamların yaratıcı ekibinde ağırlıklı olarak kadınların olduğunu belirtmiş.

Neyi Kutluyoruz?

2009’da Cumhuriyet Bayramı öncesi yayınlanan, merak uyandırmaya yönelik Cumhuriyet Gazetesi reklamları.

//www.dailymotion.com/video/xay2v7

//www.dailymotion.com/video/xay2vs

Cumhuriyet Gazetesi 86. Yıl Reklamı

Görsel: YouTube