Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Franz Kafka’nın 42 Katmanlı Kinetik Heykeli

Franz Kafka’nın 42 Katmanlı Kinetik Heykeli

Çek sanatçı David Cerny, Franz Kafka’nın yaşadığı kırılmaları, bir alışveriş merkezinin girişine yerleştirilen kinetik heykeliyle anlatıyor.

Prag’da, insanların uğrak yerlerinden biri olan kalabalık bir alışveriş merkezinin girişine yerleştirilen Franz Kafka büstü, her biri bağımsız olarak hareket edebilen paslanmaz çelikten ve aynalı 42 katmandan oluşuyor. Çalışmaları sanat camiasında tartışmalara sebep olan Çek sanatçı David Cerny tarafından 2014 yılında inşa edilen kinetik heykel tam 45 ton ağırlığında.

Hayatı boyunca çeşitli zorluklar çeken ancak, yaşadığı olumsuzluklara hiçbir zaman boyun eğmeyen yazar, edebiyat dünyasına birbirinden önemli pek çok eser kazandırdı. Milena’ya yazdığı mektuplar hâlâ dilden dile dolaşan Kafka’nın ruhundaki kırılmaları başarılı şekilde aktaran çalışma, aynı zamanda yüzeyindeki aynalar ile alışveriş merkezinin kaotik kalabalığını da yansıtarak bir kesişim noktası oluşturuyor.

Katmanlar, Cerny’nin çalışmalarında öne çıkan başlıca motifler arasında yer alıyor. Cerny, buna benzer bir çalışmayı 2009 yılında Amerika’da Metalmorphosis heykeliyle gerçekleştirmişti.

Görsel: Jindřich Nosek / Wikimedia Commons, YouTube