Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Fransa’nın Yeşil Çatıları

Fransa’nın Yeşil Çatıları

Yeni yasayla, Fransa’da yeni yapılacak tüm konut-dışı binaların çatıları ya bitkilerle ya da solar panellerle örtülmek durumunda.

Fransa’da geçtiğimiz haftalarda yürürlüğe giren bir yasaya göre konut-dışı amaçla yapılacak tüm yeni binaların çatıları çiçeklerle ya da güneş panelleriyle dolacak.

“Yeşil Çatılar” ismi verilen proje, binaların kendilerini kış boyunca sıcak, yazın da serin tutmalarına yardımcı olacak olan izolasyon etkisi yaratacak. Çatılar, aynı zamanda yağmur suyunu biriktirerek, sel benzeri riskleri azaltacak. Bununla birlikte şehrin ortasında kuşların yaşayabileceği bir ortam yaratılarak kentsel habitat zenginleştirilecek ve kentlerin akciğer kapasiteleri ve zararlı gaz filtreleri bu yeni yeşil alanlarla büyümeye başlayacak.

Fransız çevre aktivistleri, aslında bu yeni yasayla tüm yeni bina çatılarının tamamıyla yeşile dönmesini istemişler. Sonunda yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının da çevre üzerindeki net etkisinin pozitif olacağından hareketle, yasanın içerisine güneş panelleri seçeneği de girmiş. Ancak çatıların kısmen de olsa “Yeşil Çatı”ya dönmesi çevre için büyük bir adım.

“Yeşil Çatılar” projesi daha önceden Almanya ve Avustralya’da uygulanmaya başlanmıştı. Hatta Kanada-Toronto’da yasa konutları da kapsıyor.

“Yeşil Çatılar”ın yüksek binalarla dolu betonlaşmış bir şehri hem daha estetik bir görünüme kavuşturup hem de yeniden doğayla buluşturmasının yanı sıra, çatıların zamanla ufak parklar olarak kullanıma açılabilir ve eğlence-dinlence yatırımına hazır yeni alanlara dönüşebilir olmaları, şehirlerin sürdürülebilir hale gelmesi ve şehirlerde yeşil alanların arttırılması için devrim niteliğinde bir adım.

Card

Card

Card

Görsel; csglobe
Metin içi görseller; National Geographic için Diane Cook ve Len Jenshee