Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Fransa’da Dev Süpermarketler Satılmamış Gıdaları Bağışlayacak

Fransa’da Dev Süpermarketler Satılmamış Gıdaları Bağışlayacak

Yasanın oy birliğiyle geçmesi dev süpermarketleri satılmamış gıdaları yiyeceğe muhtaç hayır kurumlarına bağışlamaya yöneltiyor.

Fransa’nın gıda ziyanının önüne geçmek için ciddi hazırlıklar yaptığı son olarak dev süpermarketlere getirdiği zorunlulukla anlaşıldı. Yoksul insanlar gıda ihtiyacını süpermarket çöplerindeki atıklardan karşılarken süpermarketler çöplerden yemek didiklemenin yaratabileceği gıda zehirlenmesini önlemek amacıyla gıdaların bulunduğu çöplüklere ağartma maddesi/çamaşır suyu döküyor veya gıdaları çöple beslenenlerden uzak tutmak için çöp kamyonu kullanarak kilitli depolarda tutuyor. Gıda eski bakanı bir yasa tasarısı sunarak gıdaların bulunduğu çöplüklere çamaşır suyu dökülmesini skandal olarak nitelemişti.

Fransa, oy birliğiyle geçirdiği yasa sayesinde, 400 metrekare ve daha büyük süpermarketlerin gelecek yıl Temmuz ayı itibariyle satılmamış gıdaları ziyan etmemesini önleyecek. Buna göre süpermarketler satılmamış gıdaları yiyeceğe muhtaç kurumlar ve hayvanlar için bağışlayacak. Dev süpermarketleri yasaya uymadıkları takdirde 75 bin Euro para cezası veya iki yıllık hapis cezası bekleyecek. Yasa kapsamında atık gıda üzerine okulları ve iş yerlerini bir bilgilendirme programı da bulunuyor.

Yapılan plan, atık gıda sorununu tamamen çözeceği düşüncesiyle insanların aldanabileceğine dair eleştiri de aldı. Başka bir eleştiri de dev süpermarketleri temsil eden Fédération du Commerce et de la Distribution’dan geldi. Atık gıda sorununun sadece %5’lik dilimini kendilerinin temsil ettiklerini belirtti.

Metin içindeki görseller CC0 lisanslıdır.
Manşet görseli;
The Guardian