Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Eyeworks Deneysel Animasyon Festivali

Eyeworks Deneysel Animasyon Festivali

2010 yılından beri Chicago’da düzenlenen festivalde geleneksel ve modern eserler yer alıyor.

Animasyon ve görüntüyü ardalanarak sunmak farklı tekniklerle yapılabiliyor. Stop motion, dijital animasyon, kağıt modeller ve sonsuz çizim teknikleriyle animasyon filmleri yapılabiliyor. Geliştirilen farklı teknikler, farklı zihinlerde sürreal yansımalara sebep oluyor. Neticesinde ise saykodelik, abstrakt, kozmik yankılar veya geometrik algı karmaşaları ile dolu alternatif eserler ortaya çıkıyor. 1970 yapımı Sansür filmi, dönemsellik içerisinde bu konuda iyi bir yerel bir örnek.

Eyeworks Deneysel Animasyon Festivali, bu eserlerin toplandığı ve sergilendiği bir organizasyon. Bugün başlayacak festival kapsamında yayınlanacak 36 eser bulunuyor. Gösteri programının bir kısmı günümüz teknikleriyle üretilen yeni eserler iken klasik dönemde üretilen sıradışı yapımlar da yer alıyor. Brain Lapse animasyonu ile tanıdığımız Jake Fried da festival kapsamın yer alan sanatçılar arasında.

Festival için sanatçıların eserlerinden üretilmiş bir kolaj filmi yayınlandı.

Geçmiş festivallerde yayınlanmış eserler ise festivalin tumblr sayfasında bulunuyor.

1980, Estonya yapımı Harjutusi iseseisvaks eluks (Exercises In Preparation For Independent Life) filmi ise festivalde yer almayacak olsa da zaman, dönem, yer ve animasyon tekniği olarak anılmayı hak eden bir yapım.

Görsel; Vimeo
GIF; Eri Kawaguchi