Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Evsizler İçin Bina Dışına Eklenen Cumba Barınaklar

Evsizler İçin Bina Dışına Eklenen Cumba Barınaklar

Binaların dış cephesine civatalarla tutturulacak şekilde tasarlanan barınaklar, evsizlere rahat bir uyku ve bir nebze olsun saygınlık sunmayı umuyor.

Mimar James Furzer’ın Londra’daki evsizleri düşünerek tasarladığı kontraplaktan yapılma “uyku evleri” binaların dış cephesine, baş hizasına gelecek bir yükseklikte, çelik iskeletlerle asılıyor ve aşağı sarkan merdivenleriyle inilip çıkılıyor. Evlerin içinde birer yatak, 2 katlanabilir raf ve küçük pencereler bulunuyor.

Proje, evsizler için kökten bir çözüm üretmese de, en azından evsiz insanlara soğukta, yağmurda, çamurda sığınabilecekleri, geceyi geçirebilecekleri kuru, sıcak, güvenli bir mekan sunmayı umuyor.

Projenin tek hedefi evsizleri hava koşullarından korumak da değil; toplum tarafından üstten bakılıp hor görülen evsizler bu baskıdan bunaldıklarında da eklenti cumbaları kullanıp, kendileriyle kalabilecekler. Furzer, evsizliğin herkesin başına gelebilecek bir durum olduğunu ve evini kaybeden bir bireyin saygınlığını kaybetmemesi gerektiğini düşünüyor ve cumbaları bu standartları gözeterek tasarlamış.

Furzer, bu projesiyle Fakro “Space For New Visions” (Yeni Vizyonlar Yaratan Mekan) tasarım yarışmasında ödül sahibi olmuş.

Furzer verdiği bir röportajda projesinden şöyle bahsediyor: “Bunun evsizlik problemini çözmeyeceğini veya evsiz insanların yaşam tarzlarını değiştirmeyeceğini biliyorum. Londra’da evsizliğin yol açtığı çok daha büyük sorunlar var. Ancak bu evler onlara en azından bir gece olsun güzel bir uyku çekebilecekleri, birkaç saatliğine de olsa kaçabilecekleri bir alan sağlayacak.”

Görsel; telegraph