Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Evsiz İnsanlar, Diğer Evsizler İçin Uyku Tulumuna Dönüşebilen Kaban Üretiyor

Evsiz İnsanlar, Diğer Evsizler İçin Uyku Tulumuna Dönüşebilen Kaban Üretiyor

Empowerment Plan, evsiz insanları iş sahibi yaparak hala sokakta yaşayan diğer evsizler için uyku tulumu-kaban üretmelerini sağlıyor.

Empowerment Plan, aileleri evsizlik döngüsünden “kalıcı olarak” kurtarmaya odaklanmış, kar amacı gütmeyen bir organizasyon. Detroit’te bulunuyor. Yerel sığınma evlerindeki bekar ebeveynleri terzi olmak üzere eğiterek tam zamanlı bir iş sahibi olmalarını sağlıyor. Böylece düzenli bir gelir elde eden kişi, barınabileceği bir eve ve ekonomik özgürlüğüne kavuşuyor.

Projenin en etkileyici özelliği kalıcı fayda sağlaması. Üzerinde fazla düşünülmemiş, yalnızca özel gün ve haftalarda yoksullara yiyecek-giyecek yığmaya dayalı yardım projelerine çok sağlam bir alternatif sunuyor. Yoksul kişinin başkalarına bağımlı bir yaşam sürmesindense kendi ayakları üzerinde durabildiği kalıcı bir meslek sahibi olabilmesi gerçekten çok etkileyici. Projenin ortaya çıkış süreci de yoksul insanların geçici çözümlere tepkili olduğunu ve bu kalıcı çözümleri tercih ettiğini gösteriyor. Empowerment Plan’in kurucusu ve CEO’su Veronika Scott’a, Detroit’teki bir profesörün “topluluğun için gerçekten faydalı bir ürün tasarla” fikriyle meydan okumasının ardından başlamış her şey. Veronika, evsizlerin bulunduğu yerlerde gözlem ve araştırma yapmaya EMPWR Coat’u tasarlamaya başlamış. Ancak bu sırada evsiz bir kadın kızgınlık içerisinde Veronika’ya kaban istemediğini, işe ihtiyacı olduğunu söylemiş. İşte o an Veronika, evsizler için kalıcı bir fayda sağlamak üzere yeni bir iş modeli kurması gerektiğini anlamış.

Empowerment Plan’in projesiyle terzilik mesleğine adım atan insanlar bir kaban üreterek hala evsiz olan insanların ihtiyaçlarını karşılıyor. Dayanıklılık ön planda tutularak üretilen EMPWR coat, uyku tulumuna dönüşebiliyor ve kullanılmadığı zamanlarda ise bir çanta şeklini alabiliyor. Proje, 2012’den bu yana 34 evsiz insanı iş sahibi yaptı. Yine proje sayesinde ABD’de ve Kanada’da 15 bini aşkın evsize uyku tulumu-kaban dağıtıldı.

Empowerment Plan ağırlıklı olarak şahıslardan, büyük şirketlerden ve vakıflardan gelen bağışlarla ayakta duruyor. Yerel kuruluşların yardımıyla çalışmalarını hayata geçirebiliyor. Örneğin işe alım süreci COTS adlı geçici sığınma evi ile iş birliği yapılarak gerçekleştiriliyor ve bu süreçte COTS çocukların bakımı için gereken ihtiyaçları da karşılıyor.

Empowerment Plan bu modelin başka bölgelerde de taklit edilmesini dilediğini önemle vurguluyor. Evsizliğin yaşam boyu sürecek bir hapishane olmasına karşı çıkıyor.

Görsel: empowermentplan.org