Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Endüstriyel Robot Yardımıyla Örülen Tuğla Cephe

Endüstriyel Robot Yardımıyla Örülen Tuğla Cephe

Şanghay'da bir sanat galerisi binasının cephesi, endüstriyel robot yardımıyla imal edilmek üzere özel olarak tasarlandı.

Archi-Union Architects, Çin’in Şanghay şehrinde yerel sanat organizasyonlarının gerçekleştirilebileceği yeni bir sergi mekanı projesine imza attı. Yapı özellikle kendine özgü cephe tasarımıyla dikkat çekiyor.

Yığma duvar tekniğini oldukça yenilikçi bir bakış açısıyla yorumlayan tasarım, robotik bir imalata dayanıyor. Bu sayede geçmişten günümüze pek çok binada kullanılan tuğla, üç boyutlu bir etki yaratan güncel bir malzeme olarak karşımıza çıkıyor.

Sergi mekanının giriş kısmını betimlemek üzere yığma cepheyi oluşturan tuğlalar, entegre bir saçak meydana getirecek biçimde dizildi. Bu dizilim imalatta kullanılan robotun kapasiteleri doğrultusunda tasarlandığı için, bina yapımının tamamlanması klasik yöntemlere göre çok daha kısa süre aldı.

Mevcut binayı koruma ve güçlendirme çalışması olarak ele alınan projede eğrisel duvar ikinci bir katman olarak binaya giydirildi. Bu dalgalı katmanı oluşturan gri ve yeşil renkli tuğlalar, alan genişletmeleri sırasında eski yapıdan çıkan molozların geri dönüştürülmesiyle elde edilmiş.

Cephede klasik bir malzemenin modern bir tavırla ele alınması bir sergi mekanına uygun biçimde ortama hareketlilik katarak misafirleri karşılarken, geçmişe ve bilginin gelişimine aynı anda saygı duyuyor.

Yenileme çalışması sırasında binanın kapalı çatısı, ahşap taşıyıcılarla oluşturulmuş farklı yükseklikteki bölümler halinde ele alınmış. Bu sayede gün ışığının içeri alınması sağlanarak sergi mekanının iç hacminde aydınlık bir etki elde edilmesi hedeflenmiş.

Geleneksel bir malzemenin günümüz teknolojilerinden yararlanılarak robot kontrolünde yeniden ele alınması insanlar, makineler ve malzemeler arasındaki ilişkiyi tekrar düşünmek için bir fırsat niteliğinde.

Görsel: Archi-Union, Su Shengliang