Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
En İyi Görsel Efekt Oscar’ına Sahip Tüm Filmler Tek Videoda

En İyi Görsel Efekt Oscar’ına Sahip Tüm Filmler Tek Videoda

Burger Fiction, 1927'den günümüze kadar En İyi Görsel Efekt dalında Oscar kazanan tüm filmlerin bir araya geldiği bir kolaj hazırladı.

Sinema ve film dünyası üzerine kolajlar hazırlayan Burger Fiction, bu hafta Oscar tarihi boyunca en iyi görsel efekt ödülü kazanmış çalışmaları bir araya getirdi. Teknolojinin ve tarihin bir araya geldiği 9 dakikalık çalışma, 1927/1928 yılında ilk ödülü kazanan Wings ile başlıyor ve geçtiğimiz yılın kazananı Interstellar‘a kadar uzanıyor.

2. Dünya Savaşı döneminde geçen sessiz film Wings ile görsel efektlerin tarihine de inme şansı yakalıyoruz. Bilgisayar kelimesi henüz hayatımıza girmemişken üretilen görsel efektler sonrasında 1960’lara kadar sinemanın geçirdiği devrimi gözlemleyebiliyoruz. Maketler, minyatürler veya perspektifle oynayan kamera açıları görsel efektlerin üretilmesini sağlıyor.


1968 ile birlikteyse popüler kültür ve bilim kurguya ilgi duyanların tanıdık isimlerle karşılaşacağı dönemlere geliyoruz. Listede yer alan ve neredeyse tüm dünyanın tanıdığı yapımlar arasında 2001: A Space Odyssey, Star Wars orijinal üçleme, Alien, Indiana Jones, Terminator, The Matrix, The Lord of The Rings yer alıyor. 2013’ün kazananı Gravity ve 2014’ün kazananı Interstellar ile birlikte 9 dakikalık görsel efekt kolajı sona eriyor.


28 Şubat 2016’da gerçekleşecek olan 88 Oscar ödüllerinde En İyi Görsel Efekt kategorisinde aday gösterilen filmler ise The Revenant, Ex Machina, The Martian, Star Wars: Episode VII – The Force Awakens. Bu listede de The Revenant dışındaki üç yapım da bilim kurgu ve distopik evrenlerde geçiyor.





Görsel; Vimeo