Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
En Büyük Hava Taşıtı Airlander 10 Deneme Uçuşlarına Başladı

En Büyük Hava Taşıtı Airlander 10 Deneme Uçuşlarına Başladı

92 metre uzunluğundaki Airlander 10, İngiltere'deki ilk uçuşunu başarıyla tamamladı.

Yarı uçak, yarı helikopter, yarı zeplin görünümlü dünyanın en büyük hava taşıtı unvanına sahip Airlander 10 dün ilk uçuşunu yaptı. 92 metre uzunluğuyla en büyük yolcu uçağından 15 metre uzun olan Airlander 10, ilk uçuşunu Bedfordshire’daki Cardington Havaalanında başarıyla tamamladı. Pazar günü yapılması planlanan deneme uçuşu ise teknik sorunlar nedeniyle iptal edilmişti.

Test süreci boyunca gece uçma izni bulunmayan Airlander 10, bir uçaktan daha az yakıt kullanarak geleneksel uçaklardan daha fazla yük taşımak üzerine tasarlanmış. Hava taşıtının geliştiricisi Hybrid Air Vehicles, 4.8768 metre (16,000 feet) yüksekliğe ve saatte 144 km (90 mil) hıza ulaşabilceğini söylüyor. Ve tüm testler tamamlanıp kullanıma başladığında 2 hafta boyunca kesintisiz havada kalabilecek.

Airlander 10, başlangıçta ABD ordusu için Northrop Grumman tarafından geliştiriliyordu. ABD ordusu bu taşıtı bilgi toplama, gözlemleme ve gözetleme amacıyla kullanacak ve kara birliktelerine destek kuvvetine dönüştürecekti. Ancak 7 Ağustos 2012’de LEMV kod ismiyle ilk uçuşunu gerçekleştirdikten sonra Şubat 2013’te maliyetler gerekçesiyle proje askıya alındı. Hybrid Air Vehicles da Eylül 2013’te 301.000 dolara taşıtın haklarını satın alarak 2014’te Airlander olarak isimlendirerek çalışmalarına başladı.

Görsel: Airlander 10