Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Elektriksiz Çalışan Buzdolabı: Evaptainers

Elektriksiz Çalışan Buzdolabı: Evaptainers

Evaptainers, 4.000 yılık geçmişe sahip bir fikri günümüze taşıyan, elektriğe erişimi olmayan yerler için geliştirilen mini buzdolabı.

Yiyecekleri taze tutmak için kullanılan konteyner Evaptainers, terlediğimizde vücudumuzu serin tutan sistemle aynı mantıkla çalışıyor, yani buharlaşma yoluyla soğutuyor. Elektriğe erişimi olmayan ülkelerde yiyecekler kısa sürede çürüyor ve sebze meyve ağırlıklı olmak üzere tonlarca besin maddesi çöpe dökülüyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) verilerine göre gelişmekte olan ülkelerde yılda 310 milyar dolar değerinde yiyecek çöpe atılıyor.

Evaptainers teknolojisiyle, su ısıyı alıyor ve ısı buhar yoluyla yüzeyden atılıyor. İnsanlar buharlaşma yöntemiyle soğutma metodunu yüzyıllardır kullanıyor. Bu işlem, iç içe yerleştirilen 2 çömleğin arasını kumla doldurarak ve bu katmanların arasına su doldurarak yapılıyor. Kumdaki su buharlaşırken iç tabakanın sıcaklığı, ortam sıcaklığının 1,7 derece kadar altına düşüyor ve soğutma işlemi sırasında elektriğe hiçbir şekilde ihtiyaç duyulmuyor.

Evaptainers CEO’su Spencer Taylor ve ekibi, eski çağlardan beri yiyecek soğutmak için kullanılan bu tekniği yumuşak, su geçirmeyen bir hazne ve dış katmanları sıvıyı emen, yarı geçirgen bir kumaşla birlikte yeniden tasarladı. İç ve dış katman arasındaki yarım cm’lik bölmeye dökülen su, buharlaşarak yarı geçirgen kumaştan geçiyor ve içerideki yiyecekleri soğutuyor. 60 litre hacme sahip konteyner dayanıklı ve hafif şekilde tasarlanmış.

Yiyecek saklamak için etkili bir çözüm sunan konteyner yalnızca kurak ve nemin %40’ın üstüne çıktığı ilklimlerde tam soğutma kapasitesine ulaşıyor. 25 birim prototipin pilot bölge ilan edilen Fas’ta denendiğini belirten Taylor, 300 ila 500 prototipin daha 2016 sonuna kadar bu bölgede deneneceğini, yarısının dağıtılacağını yarısının ise 25 dolardan satılacağını belirtiyor. Evaptainers’ın piknik ya da kamp gibi açık hava aktivitelerinde kullanılabilecek ticari modelinin ise önümüzdeki sene piyasaya çıkması planlanıyor.

Görsel: YouTube