Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Duvarlara Ağ Ören Robot Örümcekler

Duvarlara Ağ Ören Robot Örümcekler

Maria Yablonina’nın bitirme tezi için hazırladığı düz duvarda hareket edebilen robotlar, iplik kullanarak en az örümcekler kadar muntazam ağ örebiliyor.

Institute for Computational Design’dan (ICD) Maria Yablonina’nın bitirme projesi, algoritmalar doğrultusunda duvarda her yöne doğru hareket edebilen ve örümcek misali ağ ören 2 yarı otonom duvara tırmanabilen robotla ilgili. Bir arada uyum içerisinde çalışan robotlar, duvara dairesel bir şekilde çakılan çelik çivilerin etrafından dolaştırdıkları iplikle insanın yapamayacağı kusursuzlukla ağlar örebiliyor.

Çalışma sırasında birbirleriyle yardımlaşan robotların biri sağlam yapıdaki karbon fiber ipliği çiviye geçirirken, diğeri ipin ucunu kesiyor, robotlar makara bobinlerini birbirlerine verip geri alabiliyor ve bir insanı rahatlıkla taşıyacak sağlamlıkta ağlar yaratıyor. Örülen ağdan heykellerin içine uzanıp dinlenmek mümkün oluyor.

Mobilya olarak kullanılabilecek heykeller, binaların dış yüzüne farklı bir hava katmak için de kullanılabilir ve insanların erişemediği yerlerde devreye girebilir. Ayrıca, bu robotlar insanların elleriyle yaptıkları işi daha güvenli, hızlı bir doğrulukta yapabilir ve hata payını düşürecek bir kesinlikte çalışmalar gerçekleştirebilir.



Görsel: Maria Yablonina, Vimeo