Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Dünya Böyle Çünkü Sen Böylesin

Dünya Böyle Çünkü Sen Böylesin

TEDxReset zihnimizi ‘reset’lesin, sıfırdan başlayalım.

Siyaset, ekonomi, teknoloji, medya, iş, aile, komşu, arkadaş, okul, sokak, park… Hayatımızı tanımlayan bu kavramlar bir gecede değişti, sonra tekrar ve tekrar değişti. Bu arada her mahallenin kendi dili, sözlüğü oluşuverdi. Zihnimiz bulandı durdu. Peki şimdi ne olacak? Herkes kendi mahallesinde küskün küskün oturup birbirinden nefret mi edecek? Biz birbirimizin saçını çekmekle meşgulken teknolojiye, trendlere, dünyaya neler oluyor?

Bu soruların peşine düşmüş 1.000 kişi 18-19 Nisan tarihlerinde TIM Show Center’da buluştuk. İlham veren fikirleri paylaşma misyonuyla bu yıl beşinci kez gerçekleştirilen TEDxReset zihnimizi ‘reset’lesin, sıfırdan başlayalım dedik.


TEDxReset Sahnesi

Ne kadar çok istesem de aklımızı başımızdan alan bu iki günü tüm detaylarıyla anlatamıyorum (www.tedxreset.com’u takip edip video’ları izleyerek kendiniz deneyimlemelisiniz mutlaka). Ama tüm konuşmacıların ortak hikayesini ve mesajını paylaşabilirim:

Genellikle algının %1’i duyularından, %99’u sana öğretilenlerden, deneyimlerinden oluşur. Yani aslında herkes kendi zihninin içinde, kendi sahnelediği rüyayı yaşar.

Gerçeği bilmek ve anlamak cesaret ister. Tembelleşen zihnini silkeleyip sana öğretilenle değil, sorgulayarak, soru sorarak, düşünerek, verileri kullanarak gerçeğe ulaşabilirsin.

Bunun için önyargılarının çığırtkan sesini, sessiz moduna alıp herkesi dinlemeli, her şeye kulak kesilmelisin.

Temiz algınla tükettiğin kadar da üretmelisin. Bilgi enflasyonu ancak böyle sıfırlanır. Ortak hafıza ancak böyle temizlenir.

Unutma ki sen bir aynasın. Yüzünde hangi maske varsa karşılığında onu alırsın. Kimi nasıl yaftalarsan, aynı etiket gelir senin de alnına yapışır. Bağırırsan sana bağırırlar, gülümsersen seninle birlikte gülümserler. Değişim sadece ve sadece seninle başlar!

Arada bir gökyüzüne bakmalısın ve gökyüzünden de kendine bakmalısın. Doğruyu bilip yanlışı tercih eden, kırmızı ışıkta geçen, kasiyere bağıran, ekibine haddini bildiren, fikirlere değil hiyerarşiye inanan o kişi sen misin? Sen böyleysen beğenmediğin o diktatörlere nasıl “dur” dersin?

Sen hep birleştiren olmalısın ve bunun için de elinde hangi yetenek varsa onu kullanmalısın.

Çünkü bugün tüm dünyada bilimler, fikirler birleşiyor. Dünyanın farklı yerlerinde disiplinler arası işbirliği olmadan üretim yapılamayacağına kesin gözüyle bakılıyor. Aslında bu yeni bir Rönesans’ın da ayak sesleri. Bu kez sanatçılar çok geniş, çok farklı disiplinlerden bir araya geliyor. Herkes bildiklerini masaya döküyor ve ortaya kolektif bir ürün çıkıyor. Örneğin; kimya, biyoloji, mekatronik ve moda tasarımı konusunda uzmanlar bir araya geliyor ve yapay deriyi moda endüstrisi için geliştiriyor, üretiyor ve sunuyor. Bunun için de esnek ve kolektif çalışmaya uygun yeni nesil çalışma ortamlarına ihtiyaç var. Tıpkı yeryüzündeki tüm kavramların esnemeye ve birliktelikten doğacak güce ihtiyaç duyduğu gibi…


TEDxReset Küratörü Ali Üstündağ

İlham veren hikayeler yaratmak için…

Yaşadığın akvaryumdan çıkıp okyanusta mücadeleye devam edeceksen, harekete geçmeye karar verdiysen işte sana TEDxReset’ten derlenmiş bir yol haritası:

  • Soru sor! Çünkü gerçek çözüm, sorun yumağını tek bir soruya indirgeyebilmekte gizli. Ama doğru cevabı almak istiyorsan doğru soruyu sormalısın. Yani “Neden başaramıyorum?” gibi yıkıcı değil, “Nasıl başarabilirim?” gibi çözüm odaklı sorulara yönel.
  • Hayal kur! Sen istesen de istemesen de bilinçaltında zihnin planlar yapıyor, zamanla gerçekleşecek düşler kuruyor. Bu alana müdahale et. Hayallerinin kontrolünü ele al.
  • Korkularınla yüzleş! Hayallerinin önündeki tek engel korkuların. Sınırsız bir gücün var, bunu kullan, korkusuz ol, düşleyen ol.
  • Merak et! Başkaları ne yapmış, dünyada neler oluyor? Bunları sürekli araştır, oku, öğren, düşün.
  • Harekete geç! Hareketin temelinde yine hareket yatar, motivasyon değil. Canının istemesini bekleme, harekete geç, motivasyon onu takip edecek. Eylemsizlik duvarını yık. Bir değişim istiyor fakat harekete geçmiyorsan suçlu sensin, başkalarını suçlamayı bırak, lider ol. Sandığın kadar zor değil.
  • Hata yap! Bırak sana öğretilen başarı saplantısını. Hata yap, öğren, tekrar hata yap. Hatalarını kutla, etrafındaki insanların hatalarına ortak ol. Birbirini suçlamadan birlikte hata yapmanın birlikte başarmaktan çok, çoook daha fazla mutluluk verdiğini keşfet.
  • Paylaş! Güçlü, mutlu, huzurlu, yenilmez mi hissetmek istiyorsun? Enerjini, yeteneğini, işini, gücünü başkalarına ada. Herkesin iyiliği için çalış. Yaptığın her şeyi başkaları için yap. Çünkü ancak birlikte hareket ederek sonuca ulaşabilir, fark yaratabilirsin.

Her vatan evladının takip etmesi, desteklemesi gerekenler

TEDxReset’in ilham vermekle kalmayıp, müridi olma isteği de uyandıran pek çok konuğu vardı, benim listem şöyle:

Serkan Taycan – İki Deniz Arası projesiyle İstanbul’a nasıl kıydığımızı bire bir deneyimlememizi istiyor, çok haklı… 

Mahir Yavuz’un algımızla nasıl da güzel oynandığını anlatan çalışmaları pek harika. 

Söylememe gerek bile yok ama 140 Journos. Hikayesini kurucularından Cem Aydoğdu’dan dinlemek de ayrıca keyifliydi. 

Goncalar Solmasın Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve dünyanın en güzel öğretmeni Hacı Ormanoğlu. Bir web siteleri bile yok ama muhteşem hikayeleri, projeleri var.

Tahribad-ı İsyan ki yaşadıkları tüm haksızlıklara sadece müzikle ve sanatla cevap verme nezaketini göstermiş bu çocukları düşündükçe ezilip büzülüyorum hala.


Tahribad-ı İsyan

“Meyve veren ağaçlar taşlanmasın” diyerek kendileri gibi üretmeyi sevenleri bir çatı altında buluşturmak isteyen Engin Ayaz ve Kerem Alper, herkesin fikirlerini tasarlayıp üretebilecekleri, bağımsız bir oluşum kuruyor. Atölye İstanbul’u heyecanla bekliyorum. 

Yine herkesin fikirlerine açık, Columbia Üniversitesi’nin bir girişimi olan ve tek derdi kenti daha yaşanabilir ve sevilen bir yer haline getirmek olan Studio-X Istanbul

Tabii ki Oy ve Ötesi. Bu arada topluluğun kurucularından Sercan Çelebi çok güzel haberler de verdi: Oy ve Ötesi faaliyetlerini geliştirerek sürdürecek. Sandık gözlemcisi projesi devam edecek. YSK ile daha yakın ilişkiler kurulacak, özellikle engellilerin ve yaşlıların oy verme süreçlerinde iyileştirme sağlamayı hedefliyorlar. Ayrıca belediyeler bazında takip mekanizması kuruyorlar. Oy ve Ötesi gönüllüleri tek tek mahalledekilerin isteklerini belediyelere taşıyacak. 

Yazının başlığı konuşmacılardan Prof. Stefano D’Anna’ya ait, yine onunla bitsin istiyorum çünkü aslında söylemek istediğim her şeyi bu tek cümle anlatıyor: “Dünya böyle çünkü sen böylesin”

TEDxReset Gönüllüleri

Görseller: Funda Aydın ve TEDxReset