Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Drone Sahibi Herkes Artık Taşıtını Kayıt Ettirmek Zorunda

Drone Sahibi Herkes Artık Taşıtını Kayıt Ettirmek Zorunda

FAA'in yaptığı son açıklamayla birlikte ABD'de drone sahibi olan herkes, taşıtını Federal Havacılık Kurulu'na kaydettirmek zorunda.

Drone kullanımı geçtiğimiz 2 yıl içerisinde büyük popülerlik kazandı ve birçok farklı enstantaneyle karşılaştık. Balta girmemiş ormanlardan sosyal fayda üretmeye, drone görüntülerine özel sosyal ağ yaratmaktan drone fotoğrafçılığı yarışmalarına kadar birçok farklı üretim kolu kendine alan açtı. Öte yandan da sınırdan yasadışı madde kaçıranları, Beyaz Saray’ın yanına istemsizce düşeni veya kış mevsiminde bakkala alışverişe gönderilenini de gördük. 

Tüm bu gelişmeler Federal Havacılık Kurulu’nu (FAA) drone’lar konusunda pilotları bilgilendirmeye ve düzenlemeler yapmaya itiyordu. Geçtiğimiz yıl bu günlerde FAA, drone kullanımı konusunda basit bir rehber yayınlamıştı. Aradan bir yıl geçtikten sonraysa FAA denetimini sıkılaştırmaya ve drone’ların hareket alanını belirlemeye karar verdi. Dün yapılan açıklamayla da bu düzenlemelerin kurallarını açıkladı.

Artık Amerika Birleşik Devletleri’nde drone kullanan her bireyin drone’larını FAA’e kaydettirmesi ve plaka muadili bir sertifikalı hava taşıtı belgesini drone’larının görünür bir yerine yapıştırması gerekiyor. Kamera gibi diğer ekipmanlar dahil ağırlığı 0,55 pound (250 gr) ile 55 pound (25 kg) arasında olan her taşıt FAA’in bilgisi dahilinde olmak zorunda. 2,2 ounce (62 gr) ağırlığından düşük olan Air Hogs Millennium Falcon gibi drone’lara sahip olanlar ise kayıt yaptırmak zorunda değil.

Drone sahipleri 21 Aralık’ta çevrimiçi olacak internet sitesi üzerinden kayıt işlemlerini gerçekleştirecek ve 19 Şubat’a kadar kayıtlar devam edecek. Yeni drone sahibi olanlar ise ilk uçuşunu yapmadan FAA’e kaydolmak zorunda. Kayıt işleminin ücreti ise kaç tane drone’a sahip olursanız olun 5 dolar olarak belirlenmiş.

https://www.youtube.com/watch?v=RD3-KlAtqjI
“Kayıt ettirmezsem ne olacak?” diye düşünenler için de cezalar şu şekilde; sıradan durumlarda 27.500 dolara kadar para cezası, suç unsuru içeren durumlarda ise 250.000 dolar para cezası veya 3 yıla kadar hapis cezası.

Görsel; Valery Sharifulin, Corbis; WebSummit