Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Dövme Yapan Endüstriyel Robot

Dövme Yapan Endüstriyel Robot

Fransız mühendisler Pierre Emm ve Johan da Silveira ile Autodesk Pier 9 ile birlikte çalışarak endüstriyel robota dövme yaptığı öğrettiler.

Dövme konusunda sanatçı tercih ederken teknik ve tarz gibi etkenlerin yanı sıra elinin hassasiyeti de önemli bir değişken oluyor. En basitinden düz çizgi çizebilmek dahi dövme sanatçılarını birbirinden ayıran bir özellik. Bu sırada kımıldamadan durmak da dövmeyi yaptıranın vazifesi.

Dövme sırasında bir insanla iletişime geçince de hem aklınızdakileri paylaşabiliyor hem de iğnenin acısına tepki verebiliyorsunuz. Fakat sanatçı bir robot olursa neler kadar bağırdığınızın veya söylendiğinizin bir önemli kalmıyor. Appropriate Audiences ismiyle faaliyet gösteren Fransız mühendis ikili Pierre Emm ve Johan da Silveira, Autodesk‘in tasarım ve fabrikasyon için yaratıcı atölye alanı sunduğu Pier 9 ile işbirliği yaparak dünyanın ilk dövme sanatçısı endüstriyel robotunu yarattı.

Öncelikle dövme yaptıracak kişinin uzvu 3 boyutlu olarak taranıyor ve dijital ortama aktarılıyor. Ardından yapılacak dövmenin dijital taslağı modelin üzerine konuyor ve endüstriyel robot da bu dijital modelden feyz alarak deriyi mürekkeple buluşturuyor. Tüm bu işlem sürerken dövme yaptıranın asla kımıldamaması da gerekiyor. Çünkü robotlar henüz insan gibi tepkilerimizi ve mızmızlanmamızı algılayamıyor. Ve iğnenin kemiğe temas etmemesi için asla hareket etmemesi de kesin koşullar arasında.

Görsel: Vimeo