Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Dokunma Hissi Veren Elektronik Deri

Dokunma Hissi Veren Elektronik Deri

Stanford Üniversitesi ve Xerox PARC'ın işbirliğiyle ampute bireyler için geliştirilen protezlerde dokunma hissinin duyumsanabileceği bir teknoloji geliştirildi.

Stanford Üniversitesi’ndeki araştırma görevlileri ve Xerox PARC bünyesindeki basılı elektronik teknolojisi birlikte çalışarak ampute bireylerin protezlerine yapılacak bir modifikasyonla dokunma hissini duyumsayabileceği elektronik sinyallerin iletilebileceği bir teknoloji geliştirdi. Protez uzuvlara yerleştirilecek basılı elektronik deri, temas ettiği objeden aldığı dijital sinyalleri sinir hücreleri tarafından algılanabilecek bir forma sokarak dokunma hissinin replikasını oluşturuyor.

Geliştirilen elektronik derinin yüzeyi, karbon nanotüp alaşımla kaplanarak basınç sensörleri ve çift katmanlı deri yüzeyinin üst kısmını oluşturuyor. Basınç sensörleri el sıkışmadan başlayarak deri üzerine uygulanan her hareketin şiddetini ölçümleyebiliyor. Alt katmanda ise Xerox PARC’ın basılı elektronik devreleri kullanılarak üst yüzeyde toplanan veri, kişinin sinir hücrelerinin algılayabileceği forma dönüştürülüyor. Ardından bu iletiler beyne iletilerek kişinin dokunma hissini beyninde canlandırabilmesi sağlanıyor.

Görsel; Stanford Üniversitesi, Xerox