Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Dokunarak Etkileşime Geçilebilen Hologram Teknolojisi

Dokunarak Etkileşime Geçilebilen Hologram Teknolojisi

Japon araştırmacılar, "Fairy Lights in Femtoseconds" deneyi ile lazerin üretim sürecini manipüle ederek etkileşime geçilebilen hologramlar üretti.

Hologram teknolojileri ve yapılan akademik araştırmalar kendilerini bu kez mikronik ölçeklerde kendilerini gösterdi. Tokyo ÜniveristesiSony CSL ve Japonya’nın birçok farklı üniveristesinde faaliyet gösteren bir grup araştırmacının ortak projesi olan Fairy Lights in Femtoseconds ile hologram teknolojisini HoloLens gibi makro ölçeklerden alıp ufacık, minicik bir alana taşıyarak dokunulabilir ve etkileşime geçilebilir modeller geliştirdiler.

Lazerin üretim aşamasındaki basamaklardan birine müdahale ederek ilave bir modül yardımıyla üretilen hologramlar, sürecin aşaması nedeniyle parmak ucundan bile daha küçük olarak yaratılıyor. Ve anlamlı hallerini ancak büyüteç yardımıyla görebiliyoruz.

Femtosaniye, yani saniyenin katrilyonda birinde ortaya çıkan bu figürler, kalp şeklinin dokunarak bozulmasından bir perinin dokunarak anlam bulmasına kadar çeşitli fraksiyonlarda üretilebiliyor. Henüz akademi seviyesinde bulunan teknolojinin büyük ölçeklerde uygulanabildiği takdirde ortaya yepyeni bir yaratıcı alan çıkması da muhtemel.

Akademik çalışmanın makalesine de PDF olarak buradan erişebilirsiniz.

Görsel; Fairy Lights in Femtoseconds