Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Disney Research’ten Tek Ayak Üzerinde Seken Robot

Disney Research’ten Tek Ayak Üzerinde Seken Robot

Disney Research, tek noktada sürekli olarak zıplayabilen ve dengesini koruyabilen bir robot geliştirdi.

Disney’in unutulmaz karakterlerinden biri olan Winnie the Pooh’un Tigger‘ı, Disney’in bilim ve teknoloji araştırma bölümü Disney Research tarafından gerçeğe dönüştü. Henüz bir eti kemiği olmasa da, şirin bir kaplanı andırmasa da bir yere bağlanmadan kullanılabilen portatif yapıya sahip LEAP, bu araştırma sürecinde değer kazanıyor.

Disney Research Pittsburgh‘da araştırmalarına devam eden Zachary Batts, Joohyung Kim, Katsu Yamane tarafından geliştirilen LEAP, ip veya kablo benzeri doğrudan bir bağlantı olmadan kontrol edilebilen tek ayaklı bir zıplama robotu. İki servo motorla çalışan LEAP’i kontrol etmek içinse Marc Raibert’in bilim ve teknoloji dünyasına kazandırdığı zıplama mekaniği adapte edilerek uygulanmış. LEAP şu an sahip olduğu donanımla 7 saniye, yani 19 zıplama boyunca dengesini koruyabiliyor.

Marc Raibert, Carnegie Mellon University (CMU) ve MIT’de yer almış ve CMU Leg Lab‘i kuran bilim insanıdır. Kendi kendine denge sağlayabilen ilk robotik araştırmaları yaparak bu alanın büyümesinde büyük pay sahibi olmuş. Hatta CMU’da başlayıp MIT’ye taşıdığı bu araştırmalarını 1992 yılında MIT’den de çıkarıp Boston Dynamics’i kurarak yolculuğuna devam etmiştir.

Görsel: Disney