Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Dışı Ev İçi Manav: Markthal

Dışı Ev İçi Manav: Markthal

MVRDV tarafından tasarlanan binanın içi gıda ve yemek üzerine kurulan dev bir pazar iken çevresi pek çok insanın yuvası olacak.

Dev bir kemer olarak tasarlanan Markthal‘ın iç kısmı zengin bir semt pazar iken 40 metre yüksekliğindeki kemer ise 228 hanelik konut kapasitesine sahip. MVRDV mimarlık tarafından yapılan tasarımın inşaatı 5 yıl sürdü. 1 Ekim’de ise kapılarını Rotterdam sakinlerine açtı.

Projenin başındaki isim olan Winy Maas, dezeen ile yaptığı röportajda başta iki uzun bina arasına modern bir pazar kurmayı planladıklarını fakat ardından bu iki sıra binayı yukarıdan bağlamaya karar verdiklerinden bahsediyor. Her dairenin bu pazara bakan bir penceresi var. Dairenin içindeyken kent yaşamını ve insanları gözlemleyebiliyorsunuz. Pazardayken ise pencereden bakan insanları görebiliyorsunuz. Şehir yaşamının iki farklı öğesini, ev ve alışveriş merkezini bir araya koyan bu projenin son aşamasında Maas, Rotterdam’ın gurur duyacağı bir yapı sunmayı amaçlamış.

Yerin altında da iki katı bulunan pazar, adeta bir çift lavaş dürüm gibi. Lavaş üzerinde yaşam alanı sunarken lavaşın içinde vegan dürümden bile zengin içerik seçeneği sunuyor.

Yarışma Aşaması:
Winy Maas, Jacob van Rijs and Nathalie de Vries
Marc Joubert, Anet Schurink, Jeroen Zuidgeest and Michele Olcese, Laura Grillo, Ivo van Capelleveen

Tasarım Aşaması:
Winy Maas, Jacob van Rijs and Nathalie de Vries Renske van der Stoep, Anton Wubben, Laura Grillo, Joeri Horstink, Marc Joubert, Diana Lopez, Gijs Rikken, Elsbeth Ronner, Anet Schurink, Yvo Thijssen, Johnny Tsang, Sven Thorissen, Jeroen Zuidgeest

Partnerler:
Ortak Mimar: INBO, Netherlands
Yapılandırma: D3BN/ DHV, The Hague, Netherlands: Maurice Hermens
Servisler: Peutz & Associes Zoetermeer, Netherlands: Peter Wapenaar
Akustik: Peutz & Associes Zoetermeer, Netherlands: Peter Wapenaar
Servisler: Techniplan, Netherlands

Görsel; MVRDV